Hlavní obsah

Portál E-bezpečí chrání školáky před nebezpečím z internetu

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci byl zahájen projekt zaměřený zejména na ochranu mladé generace před některými nebezpečnými aspekty elektronické komunikace. Portál E-bezpečí má chránit zejména mladé školáky.

Článek

Hlavním úkolem projektu E-bezpečí je identifikovat a analyzovat nebezpečné komunikační praktiky vázané na elektronickou komunikaci, které v současnosti negativně působí zejména na žáky základních škol ve věku od 6 do 15 let.

Školou povinná mládež je zejména vinou nízké úrovně osvěty a nedostatečnému rozvoji komunikační výchovy na základních školách každodenně vystavena negativnímu vlivu masy informací, aniž by měla schopnosti a dovednosti informace kriticky vyhodnotit a zpracovat.

Škodlivé jevy internetu mají svá jména

Cyber bullying (kyberšikana), cyber grooming (vydávání se za někoho jiného za účelem sexuálního obtěžování), cyber stalking (v přeneseném slova smyslu kybernetické vydírání), sms spoofing (rozesílání falešných sms, někdy za účelem zisku), hoaxing (rozšiřování nepravdivých informací), spamming (obtěžování nevyžádanou poštou), flaming (nepřátelské chování na internetu) a jiné pojmy totiž začínají pronikat do života uživatelů internetu, kteří o jejich existenci kolikrát ani netuší a je tedy nutné o těchto jevech otevřeně mluvit a uživatele internetu před nimi tímto způsobem varovat.

Mezi největší nebezpečí patří určitě cyber grooming. Jde o komunikaci realizovanou zejména prostřednictvím chatu, kterou děti ve věku 10 až 15 let tráví mnoho času. Na první pohled nevinná konverzace může vést k osobnímu setkání oběti a útočníka, potenciálně k sexuálnímu zneužití.

Dalšími nebezpečími jsou cyber stalking, což je cílený útok na uživatele realizovaný různými komunikačními kanály, cyber-bullying, aneb psychická šikana využívající ICT nebo další nebezpečné útoky označované jako hoaxing, spamming a podobně.

Získané informace mají sloužit pro praxi

Portál www.e-bezpeci.cz se snaží provádět výzkumnou činnost týkající se bezpečí internetové komunikace. Získané informace jsou následně vyhodnocovány a zveřejňovány na zmíněném portálu, který má sloužit v prvé řadě dětem, dospívajícím a jejich rodičům, ale také pedagogům a studentům pedagogiky.

Důležitým úkolem projektu je rovněž poskytnout studentům a učitelům cenný zdroj informací, které mohou využít ve vlastní praxi a které budou pozitivně působit na rozvoj informační a mediální gramotnosti žáků. Projekt spolupracuje s institucemi SaferInternet, Vodafone, nadací Naše dítě, Policií ČR, krizovou linkou Internet Helpline a vznikl za podpory Grantové agentury ČR.

Dále spolupracuje s mnoha experty ze základních škol. „Vážíme si také spolupráce se zahraničním centrem Cyberspace Rearch Unit (CRU) University of Central Lancashire, Preston, UK, které se dlouhodobě zabývá výzkumem nebezpečných jevů na internetu ve Velké Británii a které nám poskytuje zkušenosti s řešením daných jevů v návaznosti na realizovaná výzkumná šetření,“ říká Kamil Kopecký, hlavní garant projektu.

Současnou oblastí zájmu jsou mobilní telefony

V současné době probíhá na portálu E-bezpečí dotazníkové šetření zaměřené na používání mobilních telefonů dětmi, které se zaměřuje například na častý nešvar, totiž nahrávání učitelů žáky a zveřejňování těchto nahrávek na internetu, dále také na důvěryhodnost SMS zpráv posílaných z internetu, nebo na to, jak by žáci reagovali, kdyby je někdo prostřednictvím mobilu vydíral či zastrašoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám