Hlavní obsah

Pochodeň se ohřála i na MŠMT

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Světový běh harmonie (World Harmony Run) ukončil v pondělí 6. října 2008 svou pouť v Praze za účasti mnohonásobného olympijského vítěze Carla Lewise.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská větev World Harmony Run, celosvětového štafetového běhu pro podporu mezinárodního přátelství a porozumění, odstartovala v Římě 27. března 2008. Smyslem akce je skrze předávání hořící pochodně hledat cestu k harmonii mezi lidmi různých kultur a národností.

V Evropě nesl mezinárodní tým běžců pochodeň 24 tisíc kilometrů dlouhou trasou přes všech 49 evropských zemí. Závěrečná trasa běžců v čele s Carlem Lewisem začala na Pražském hradě, odkud tým seběhl k Poslanecké sněmovně, kde jej přijala skupina poslanců a poslankyň. Následoval program v Senátu Parlamentu ČR.

Po krátké ceremonii na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy v Karmelitské ulici převzal pochodeň náměstek ministra pro sport, mládež a informatiku Jan Kocourek a v čele běžců doběhl k Mostecké věži u Karlova mostu, kde pochodeň předal pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Primátor, Lewis a běžci ze 49 evropských zemí poté přeběhli Karlův most a doběhli na slavnostní zakončení štafety na Staroměstském náměstí.

"Světový běh harmonie, který byl založen v roce 1987 Sri Chinmoyem, nejmíruplnějším člověkem, kterého jsem poznal, inspiroval milióny lidí v Evropě a kolem celé planety, aby udělali krok pro harmonii a lepší svět," řekl Lewis.

Běh organizuje sdružení dobrovolníků World Harmony Run ve spolupráci s místními úřady, školami a sportovními kluby. V České republice se Běh harmonie poprvé konal v roce 1991 a letos se jedná již o 13. ročník na našem území.

Více informací naleznete na stránkách www.worldharmonyrun.org/czechrepublic/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám