Hlavní obsah

Pedagogická fakulta v Plzni má nový typ výuky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdělit učitelské studium na bakalářské a magisterské se rozhodlo vedení Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Studentům tak od příštího akademického roku nabídne větší možnost volby budoucnosti i v průběhu studia.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna v Brně

Článek

"Po více než dvouletém boji se nám podařilo akreditovat tzv. strukturovaný způsob studia. Jsme první pedagogickou fakultou v ČR, která může zavést tento rozdělený model. Po našem vzoru už o něj začaly usilovat i jiné fakulty," řekla děkanka plzeňské "pajdy" Eva Miňhová.

Studenti budou po přijetí studovat tři roky pouze odborné předměty, které si zvolí. Po bakalářské práci a zkoušce budou mít další možnost volby. Teprve další dva roky magisterského studia je připraví na učitelskou práci ve dvou oborech.

"Bakalářské studium ještě neumožní studentům učit. Až při navazujícím studiu získají pedagogickou výbavu v odborné psychologii, didaktice a při praxi na školách," vysvětlila Miňhová. Hlavní výhodu vidí v tom, že studenti budou po třech letech na škole vyzrálejší a lépe se rozhodnou, zda opravdu chtějí učit.

"Pokud nebudou chtít, mohou přejít na jinou fakultu nebo odejít pracovat," doplnila děkanka. Nový typ studia dává také šanci absolventům jiných fakult, kteří by chtěli své obory učit. Na magisterské studium se mohou hlásit bakaláři jiných škol.

Pedagogická fakulta už v jarních zkouškách bude přijímat první dvě stovky uchazečů o strukturované přírodovědecké studium. V dalším roce přejdou na nový typ i historické obory, připravuje se přechod i u jazykových, společenských, uměleckých a dalších oborů. Jediným nerozděleným oborem zůstane učitelství pro první stupeň základních škol.

Kromě nového typu studia bude fakulta pro nový akademický rok přijímat i studenty na navazující magisterské studium, dosavadní čtyřleté magisterské obory a také na nově akreditovaný doktorský program Teorie vzdělávání ve fyzice. Nejstarší a největší fakulta Západočeské univerzity přijme 760 nových studentů, v současnosti jich má přes 3000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám