Hlavní obsah

Nový Zéland má zájem o víc českých studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland, který se nikdy nestane součástí Evropské unie, musí udržovat blízké vztahy s jejími členy, prohlásila loni na Pražském hradě generální guvernérka Silvia Cartwrightová po setkání s prezidentem Václavem Klausem. V případě ČR by Cartwrightová ráda posílila spolupráci v oblasti vzdělávání a zvýšila také obchodní výměnu.

Foto: město Dobruška (archiv)

Zvony, zvonky i zvonečky a k tomu zajímavou keramiku vystavuje Ateliér zvonaře a hrnčířky v lapidáriu Městského úřadu v Dobrušce.

Článek

"Nyní pobývá na Novém Zélandu přes 200 českých studentů. Moc rádi bychom nabídli příležitost ještě více studentům," uvedla. Na Hradě zástupci obou zemí podepsali dohodu o "pracovní dovolené". Je zaměřena především na mladé turisty. Čechům ve věku od 18 do 30 let umožní na Novém Zélandu získat povolení ke krátkodobému zaměstnání, kterým si budou moci vydělat na pokrytí části nákladů spojených s jejich cestou.

"Naše země jsou od sebe vzdáleny, nicméně to nijak neumenšuje náš zájem o co nejpřátelštější a nejintenzívnější vztahy. Jsme rádi, že ve vztazích mezi oběma zeměmi nejsou problémy," uvedl Klaus. Dodal, že s Cartwrightovou mluvil mimo jiné o vypracování dalších možných dohod či deklarací mezi oběma státy. Guvernérka pozvala českého prezidenta na oficiální návštěvu Nového Zélandu.

Cartwrightová zastupuje na Novém Zélandu, který je součástí britského Společenství, oficiální hlavu země, královnu Alžbětu II. Přesto je Nový Zéland zcela samostatným státem v rámci Společenství. Nový Zéland od ledna 2003 po dvou letech obnovil bezvízový styk s Českou republikou. Přístup do země dočasně omezil kvůli rostoucímu přílivu českých Romů z Británie, kteří na Zélandu žádali o status uprchlíka a rozšiřovali řady ilegálních pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám