Hlavní obsah

Největší zájem je o humanitní obory, ekonomii a práva

Novinky, bob, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

S veletrhem Gaudeamus každoročně startuje informační kampaň desítek tisíc uchazečů o studium na vysokých školách. Maturanti se velmi rychle probírají z letní dřímoty a zjišťují, že před sebou mají zásadní životní krok: přijímací zkoušky na vysokou školu.

Článek

Pro řadu z nich, jak se zdá, je toto probuzení velmi tvrdé, zvlášť tehdy, pokud nevědí, co by chtěli studovat. A o co je největší zájem? Žádné nové zprávy, na žebříčku oblíbených oborů trůní humanitní obory, ekonomická a právní studia.

"Trochu v tom plavu,“ přiznává se s mírně provinilým obličejem návštěvnice expozice společnosti Scio. Stejně jako tisíce dalších uchazečů o studium získala od své vybrané fakulty informaci, že v rámci přijímacího řízení ji čekají Národní srovnávací zkoušky (NSZ). „A co to vlastně je, ty Národní srovnávací zkoušky?“, snaží se zjistit studentka.  Vybavena materiály a informacemi odchází přece jen trochu klidnější. Šok z prvního setkání s realitou přijímacího řízení na vysokou školu není zase tak velký.

Psychologie, žurnalistika, politologie, sociologie

„Chtěla bych studovat na Fakultě sociálních studií, asi žurnalistiku,“ svěřuje se její kamarádka se svými představami o své další vzdělávací kariéře a vlastně i o své profesi, která se velmi mlhavě rýsuje někde v dáli. Zatím stačí vědět, že k cestě za studiem je třeba absolvovat zkoušky Obecné studijní předpoklady a Základy společenských věd v rámci Národních srovnávacích zkoušek a být úspěšný.

Úspěch bude určitě potřeba, protože další návštěvníci veletrhu se zájmem o studium podobných oborů by se dali počítat na stovky a celkově jich budou tisíce. Jen na Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně je ročně podáno okolo devíti tisíc přihlášek, což řadí tuto fakultu mezi vůbec nejoblíbenější v České republice. Stejně tak další fakulty, jako je Filosofická fakulta Palackého univerzity v Olomouci nebo Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, budou v hledáčku uchazečů velmi často. Psychologie, žurnalistika, politologie, sociologie, to jsou mezi návštěvníky nejčastěji skloňované obory.

Právo, ekonomie

Dlouhodobě na špici jsou také studijní obory zaměřené na prakticky založené a zároveň prestižní společenské vědy. Řeč je o právu a ekonomii. „Chtěl bych se hlásit na práva do Prahy, oni tam chtějí ty obecné studijní předpoklady,“ zní mnohokrát za den napolo dotaz – napolo nejisté tvrzení.

Nejen obecné studijní předpoklady, ale také zkouška ze základů společenských věd v rámci NSZ vede na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Nejvíce zájmu vzbuzuje informace, že úplně stejné zkoušky je potřeba absolvovat na Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. „Tak to si určitě podám přihlášku na obě,“ uzavírá uchazeč a spokojeně odchází. Na veletrhu našel, co potřeboval, a v Brně přeci jen není každý den.

Podobně jsou na tom studenti ekonomických oborů. „Chtěla bych na Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, ale podám si přihlášku ještě do Ostravy na Vysokou školu báňskou a do Brna na Mendelovu univerzitu,“ tvrdí studentka. S informací, že někde se to neobejde bez obecných studijních předpokladů a jinde zase bez matematiky a cizího jazyka se sice chvíli srovnává, ale touha studovat vítězí. Pro jistotu se připraví na všechno.

Aktualizované informace o nabídce studia na českých vysokých školách najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám