Hlavní obsah

Na současných školách vyrůstá generace narcistů, varuje britská psycholožka

BBC, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Současná výchova dětí spěje k tomu, že do školních lavic usedají žáci s nezdravým sebevědomím, které může přerůst v narcismus. S tímto názorem oslovila psycholožka Carol Craigová mnohé posluchače konference pro ředitele školských zařízení ASCL 2009 v anglickém Birminghamu.

Článek

Carol Craigová, ředitelka skotské organizace Centre for confidence and well-being, ve svém proslovu na konferenci varovala před pěstováním přehnané sebedůvěry v dětech. Tohoto zlozvyku se podle ní dopouštějí rodiče ve Velké Británii na základě vzoru výchovy převzatého ze Spojených států.

Současný stav ovšem podle Craigové začíná překračovat únosnou mez. Schopnosti a možnosti dětí jsou přeceňovány, navíc mnoho školáků žije v iluzi, že se v životě vše bude točit kolem nich.

Doktorka Craigová opírá své názory o konzultace s mnoha učiteli a řediteli britských škol. Rodiče a vyučující varovala před rizikem, kterému jsou příliš sebevědomé děti vystaveny. Hrozí jim, že propadnou narcismu, což může mít neblahé důsledky. Jak poukázala Carol Craigová, narcisté trpí řadou problémů v partnerských vztazích, nedokáží si udržet dobré vztahy s rodiči nebo s kolegy v zaměstnání.

Rodiče při výchově příliš spoléhají na školu

Craigová vidí problém především v rodičích dětí, kteří jsou stále méně ochotní naslouchat učitelům ve chvílích, kdy poukazují na slabiny a prohřešky žáků. Navíc si rodiče neuvědomují svoji zodpovědnost za emoční vývoj dětí a tuto oblast výchovy nechávají na bedrech školy.

To je podle doktorky Craigové zásadní chybou. O emoční vývoj dětské osobnosti by se měli starat v první řadě rodiče. Školy by měly děti vzdělávat a nepřebírat role psychologů a expertů na duševní zdraví, myslí si doktorka Craigová.

Reklama

Výběr článků

Načítám