Hlavní obsah

Kolik stojí přípravné kurzy na zkoušky

Právo, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební fakulta pražské ČVUT pořádá v letním semestru přípravný kurs z matematiky a deskriptivní geometrie, kde za dvacet vyučovacích hodin zájemce zaplatí 700 korun, a také kurs fyziky, kde deset hodin přijde na 750 korun.

Foto: Hana Machová

Zpíváme v nemocnici

Článek

Na dopravní fakultě se lze přihlásit na dvanáctitýdenní kurs středoškolské matematiky, který odstartuje 22. února a stojí 1200 korun. Ve stejnou dobu začne i dvanáctitýdenní kurs středoškolské fyziky, který také přijde na 1200 korun. Za kombinovaný dvanáctitýdenní kurs středoškolské matematiky i fyziky účastníci zaplatí 2200 korun.

VŠE

Na VŠE v Praze už některé přípravné kursy běží. Na letní semestr se ale ještě budou vypisovat nové termíny na kratší kursy za zhruba tři tisíce korun. Ty začínají v podobném termínu jako výuka letního semestru. Jde o přípravu na matematiku a cizí jazyk, která je použitelná pro všechny fakulty.

"Pedagogové tam vlastně probírají to, co se pak objeví u zkoušek. Takže když na tom někdo skutečně dělá a snaží se, měl by přijímačky slušně udělat," tvrdí vedoucí pedagogického oddělení VŠE Anna Fryčová.

Masarykova univerzita

Na Masarykově univerzitě v Brně přírodovědecká fakulta organizuje v lednu a v únoru kursy biologie a geografie, které stojí od 250 do 1500 korun. Filozofická fakulta uchazečům nabízí přípravu na obory angličtina, psychologie, teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury, teorie a dějiny divadla, teorie interaktivních médií, němčina, psychologie a ruština. Kurs trvá od jednoho dne až po jeden semestr a posluchači za něj zaplatí od 600 do 3540 korun. Ekonomicko-správní fakulta pořádá dvoudenní kursy za 950 korun.

Nabídka agentur

Ve vzdělávacích agenturách se účastníci kursů zpravidla podrobí testům z loňska. Vyučující lektoři pak s nimi odpovědi opraví a vysvětlí jim, v čem udělali chybu. Například Agentura Tutor pořádá v Praze od 12. února do 7. května kurs matematiky jako přípravu na Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Zahrnuje 28 hodin a stojí přes dva tisíce korun a uchazeči si v něm procvičí například rovnice a nerovnice, goniometrické funkce nebo kombinatoriku. Od 2. února do 11. května má přípravné kursy ke zkouškám na lékařské fakulty. Za šedesát hodin účastník zaplatí čtyři tisíce korun a s lektory si probere fyziku, chemii a biologii.

Na webových stránkách agentur najdete doporučenou literaturu, kterou je dobré k přijímačkám nastudovat. Nabízí se i korespondenční příprava na zkoušky přes internet.

U agentur vyjdou kursy od tisíce až do dvaceti tisíc korun. Takový kurs však zahrnuje 420 hodin výuky 4x týdně, v podstatě simuluje první ročník VŠ a začíná již v září. Čtyřicetihodinový kurs s výukou jedenkrát týdně a začínající v lednu, únoru či březnu přijde na necelé tři tisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám