Hlavní obsah

Kampaň vybízí rodiče, aby dětem pomohli objevit kouzlo knihy

Novinky, mnu, Scio
PRAHA

Už třetím rokem běží v České republice kampaň, která vybízí rodiče k tomu, aby svým dětem pravidelně předčítali knihy. Tento způsob podle odborníků podporuje emocionální rozvoj, obrazotvornost a paměť dětí.

Článek

Strůjci projektu Celé Česko čte dětem se nechali inspirovat v sousedním Polsku, kde již od roku 1998 probíhá kampaň s názvem Cała Polska czyta dzieciom. Česká i polská iniciativa je reakcí na průzkumy prokazující, že dospělí předčítání dětem zanedbávají.

"Projekt Celé Česko čte dětem vznikl proto, aby si společnost uvědomila, jak ohromný význam má hlasité čtení dítěti pro jeho emocionální vývoj a pro formování návyku číst si v dospělosti. Vědci a praktikové shodně tvrdí, že pravidelné hlasité předčítání učí dítě jazyku a myšlení, rozvíjí jeho paměť a obrazotvornost, obohacuje ho o vědomosti a vzorce morálního chování, posiluje jeho sebevědomí," sdělují na webových stránkách www.celeceskoctedetem.cz autoři projektu, proč se rozhodli spustit kampaň i u nás.

Jak napovídá hlavní motto kampaně „Čtěme dětem 20 minut denně. Každý den“, smyslem projektu je přimět rodiče k tomu, aby si každý den vyhradili čas na své potomky a četli jim knížky. Kampaň si získala podporu řady známých osobností, mimo jiné spisovatele Michala Viewegha, textaře Michala Horáčka nebo sochaře Olbrama Zoubka.

Pro nejmenší Krteček, pro starší Pán prstenů 

Na webu  www.celeceskoctedetem.cz mohou rodiče nalézt i knižní tituly doporučené pro jednotlivé věkové kategorie děti. Pro nejmenší nalezneme v seznamu knih například vyprávění o Krtečkovi od Zdeňka Milera nebo Hrubínův Špalíček veršů a pohádek. Největším dětem (ve věkové kategorii 12 až 14 let) pak podle odborníků i praktiků z řad rodičů a dětí pomáhá s rozvojem osobnosti třeba Pán prstenů.

Součástí projektu jsou i výtvarné soutěže pro děti. Aktuálně probíhá například soutěž, která vybízí děti k nakreslení plakátu Celé Česko čte dětem na kartónu velikosti minimálně A4. Své práce mohou soutěžící posílat do konce ledna na adresu: Celé Česko čte dětem o.p.s., Poděbradova 2738/16, 702 00 Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám