Hlavní obsah

Chcete se zlepšit v cizím jazyce? Mluvte, poslouchejte, pište, čtěte...

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio
PRAHA

Uvažujete o tom, jak si přes léto zlepšit svou znalost cizího jazyka, ale nechce se vám navštěvovat jazykové kurzy, ani vyjet pracovat do zahraničí? Máme pro vás několik tipů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jednou z možností, jak si zlepšit cizí jazyk jeho intenzivním používáním, je nalézt si přes léto brigádu, ve které si s češtinou nevystačíte. Pokud se trochu vyznáte v českých pamětihodnostech, můžete například pracovat jako průvodce turistů ze zahraničí.

Máte-li herecký talent, nabídněte své služby některé z mezinárodních filmových škol sídlících u nás. Studenti z celého světa zde shánějí amatérské filmové nadšence pro účinkování v jejich studentských filmech. Nebo si zkrátka na serverech práce vyhledejte jakoukoli brigádu, kde je znalost cizího jazyka požadována.

Vůbec se vám nechce pracovat? Nevadí. Najděte si přátele mezi cizinci žijícími v České republice a procvičujte jazyk při zábavě. Nevíte, kde se s lidmi mluvícími patřičným jazykem seznámit? Zkuste si dát třeba inzerát – nabídněte konverzaci v českém jazyce výměnou za to, že s vámi zájemce o osvojení si náročné češtiny bude konverzovat ve své řeči. Nebo se na internetu seznamte s nějakým cizincem, který bude ochoten si s vámi alespoň dopisovat.

Přestaňte číst titulky

Nechce se vám pouštět do ničeho z výše uvedeného? Pak můžete alespoň v jazyce, který si chcete procvičit, číst, sledovat filmy nebo poslouchat hudbu.

Rozhodnete-li se pro knihu a nechcete se pouštět rovnou do původních textů, můžete si vybrat nějakou knihu upravenou podle jednotlivých jazykových úrovní – rozsahu slovní zásoby. Sehnat se dají také knihy v dvojjazyčném vydání.

Filmy v cizím jazyce je dobré sledovat nejprve s titulky (ovšem ve stejném jazyce, v jakém je film), postupně pak zkoušet titulky nečíst a nakonec je úplně vypnout. Posloucháte-li rádi hudbu, najděte si text své oblíbené písně na internetu a při poslechu si jej čtěte. Uvidíte, že za chvíli porozumíte i pasážím, které se vám dříve zdály naprosto nesrozumitelné.

Rada na závěr – vyberte si takový způsob procvičování cizího jazyka, který vás bude bavit. Naučíte se tak mnohem více a koneckonců – kdo si chce kazit léto nějakým nudným drilem…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám