Hlavní obsah

Čeští studenti získali zlaté a stříbrné medaile v mezinárodní soutěži

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sedmý ročník soutěže EUSO (European Union Science Olympiad) se konal od 29. března do 4. dubna ve španělské Murcii za rekordní účasti 21 zemí, které reprezentovalo celkem 40 týmů. Tématem klání byly fyzikální, chemické a biologické úlohy. A čeští studenti uspěli na výbornou.

Článek

Soutěži předcházelo výběrové soustředění a přípravný kurz, který proběhl na konci února letošního roku na Přírodovědecké fakultě UK pod vedením doc. RNDr. Jana Černého, Ph.D. Většina zúčastněných zemí vysílá na EUSO studenty nejvyššího možného věku, v České republice probíhal výběr účastníků na základě úspěšnosti ve fyzikálních, chemických a biologických olympiádách.

Český tým A se zařadil mezi nejlepší

Zástupci Česka se EUSO letos účastnili již potřetí. Po dvou bronzech v roce 2007 a stejném počtu stříbrných medailí loni se letos podařilo dosáhnout až na zlato. Dílčí medaili z nejcennějšího kovu získal tým A v sestavě Tomáš Zeman (Gymnázium J. Keplera, Praha), Ondřej Hák (Gymnázium a SOŠ Hořice v Podkrkonoší) a Lenka Čurnová (Gymnázium Jírovcova, České Budějovice). Stříbrnou medaili si odváží tým B v sestavě Michael Turek (Gymnázium J. Keplera, Praha), Pavel Polcer (Gymnázium Křenová,Brno) a Eva Vojáčková (Městské víceleté gymnázium Klobouky u Brna). Nadějné je fakt, že dalšího ročníku soutěže se může zúčastnit čtveřice ze šesti letošních českých účastníků.

Studenti excelentně analyzovali získaná data

Tématem letošního ročníku EUSO byly fyzikální, chemické a biologické úlohy řešící problematiku blízkou jižnímu Španělsku. Zde se nalézá jedna z největších evropských produkčních oblastí citrusových plodů, která je historicky spojena s produkcí hedvábí. Úkolem bylo například změřit obsah vitamínu C v pomerančové šťávě, změnit a změřit její viskozitu pomocí enzymu izolovaného z bakteriální kultury a stanovit měrnou tepelnou kapacitu této šťávy. Další úlohou bylo stanovit množství proteinu v listech moruše a housenkách bource morušového produkujících hedvábné vlákno.

Co je EUSO?

EUSO (European Union Science Olympiad) byla založena v roce 2002 na podporu vzdělávání v přírodních vědách. Účastní se ho tříčlenné týmy složené z šestnáctiletých a mladších fyziků, chemiků a biologů. Jeho cílem je oslovit co nejvíc mladých vědeckých nadějí, podpořit jejich odborný růst a vytvořit platformu pro jejich setkávání spojená se srovnáním znalostí a praktických dovedností.

U studentů byl nejoblíbenější experiment příprava nylonových vláken, jejich následná charakterizace a srovnání s hedvábím. Studenti prokázali výborné improvizační schopnosti, experimentální zručnost a schopnost excelentní analýzy získaných dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám