Hlavní obsah

Britské univerzity bohatnou, zejména díky cizincům

BBC, Scio
LONDÝN

Finanční příjem britských univerzit je stále více závislý na školném od zahraničních studentů. Díky zájmu cizinců o studium na ostrovních školách britské univerzity bohatnou. V poslední době narůstá mezi jejich posluchači především podíl studentů z asijských zemí.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Ilustrační foto - Univerzita v Corku

Článek

Celkově ve Velké Británii vzrostly univerzitní příjmy od začátku nového milénia o polovinu. Největší podíl na tom mají zahraniční studenti. Počet vysokoškolských studentů ze zemí mimo Evropskou unii vzrostl o 105 %. V současné době činí příjem britských univerzit od cizinců 17,7 miliardy liber.

Z cizinců na britských univerzitách dominují především Číňané, kteří mnohdy na ostrovech studují od prvního ročníku až do získání diplomu. Studenti z Číny se hojně zapisují i do postgraduálních programů, stejně jako například Indové.

Každý desátý student pochází mimo EU

88 % studentů na britských univerzitách je stále domácích, skoro každý dvacátý je z dalších zemí Evropské unie. Cizinců ze zemí mimo EU mají ovšem na ostrovech dvakrát více. Pas země, která není členem společenství, vlastní téměř každý desátý student.

Narůstající zájem cizinců o studium v Anglii a na dalších ostrovních univerzitách, prokazuje skutečnost, že v akademickém roce 2001-2002 měly pouze tři britské vysoké školy více než 5 tisíc zahraničních studentů. V akademickém roce 2006-2007 bylo již takových škol 14.

Odborníci však tlumí přehnaný optimismus. Varují, že příliv studentů a zároveň zahraničního kapitálu na britské univerzity nemusí trvat věčně. Záležet bude především na tom, jak dokáží britské univerzity obstát v globálním konkurenčním prostředí. Pokud usnou na vavřínech, mohli by se cizinci usadit na vysokých školách v jiných zemích.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám