Hlavní obsah

ČVUT představí vývoj v oblasti technologie a handicap

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Research and Development Centre ČVUT (DRC) pořádá 5. listopadu od 14 do 18 hodin pod patronací Nadace Vodafone 1. workshop na téma technologie a handicap. Nejen studenti se mohou přijít podívat na asistivní technologie a další využití techniky pro osoby se speciálními potřebami.

Článek

Takzvané asistivní technologie se v poslední době dostávají stále více do popředí a tato akce je šancí pro zaměření bakalářské nebo diplomové práce na tento obor. Zájemci se zde dozví, jak lze ovládat okem počítač, rozpoznávat hlas, workshop se bude týkat také tvorby počítačových her nebo satelitní navigace.

Technologie ovládání počítače pohyby očí a hlavy

Mezi prezentovanými projekty bude zejména I4Control. Jedná se o projekt pro motoricky handicapované uživatele, díky kterému lze ovládat osobní počítač prostřednictvím očních pohybů či pohybů hlavy. Budou představeny také automatické systémy rozpoznávání hlasu.

Zajímavé je také Navigační centrum: Satelitní navigace nevidomých. Projekt spočívá v provozování bezplatné telefonní linky, kde dostávají zrakově postižení lidé informace pomáhající k orientaci v neznámém prostředí.

Představena bude také počítačová hra se sociální tématikou GhettOut a online přepisovací centrum pro neslyšící eScribe. Kromě toho budou prezentovány také projekty RDC a semináře „Desatero komunikace s neslyšícím“ a „Efektivní pomoc nevidomým“.

Nechybí ani soutěže

Součástí workshopu budou také soutěže. Výsledky soutěže o nejlepší návrh nového projektu pro handicapované budou vyhlášeny během workshopu. Přímo na workshopu budou účastníci soutěžit o nejlepší inovaci prezentovaných projektů a vyhlášen bude také nejrychleji píšící student ČVUT. Ceny v soutěži jsou stipendia RDC a věcné ceny od společnosti Vodafone.

Další informace o workshopu i o registraci lze najít zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám