Hlavní obsah

Technická univerzita Ostrava a Univerzita Pardubice zvolily nové rektory

ČTK, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava, Pardubice

Akademický senát Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě (VŠB-TUO) zvolil včera novým rektorem školy dosavadního děkana Fakulty elektrotechniky a informatiky Iva Vondráka. Rektorem Univerzity Pardubice byl zvolen Miroslav Ludwig, dosavadní prorektor pro vědu a tvůrčí činnosti.

Článek

Vondrák ve funkci nahradí nynějšího rektora Tomáše Čermáka, který již nekandidoval, uvedla manažerka pro vnější vztahy univerzity Táňa Kantorková. Ludwig byl do vedení vysoké školy zvolen již potřetí, připomněla mluvčí univerzity Valerie Wágnerová. Nový rektor měl dva protikandidáty. Dosavadní rektor Jiří Málek znovu nekandidoval.

Jeden z ostravských kandidátů odstoupil

V Ostravě se původně o funkci rektora ucházeli čtyři kandidáti, jeden z nich však včera ráno z volby odstoupil a akademický senát tak nakonec vybíral ze tří kandidátů. O post rektora se ucházel ještě děkan Hornicko-geologické fakulty Vladimír Slivka a prorektor pro studium Petr Noskievič.

Do druhého kola volby postoupil Slivka a Vondrák, který byl nakonec v tajném hlasování úspěšnější. Své funkce by se měl ujmout od února příštího roku.

Je mimo jiné členem Vědecké rady Vysoké školy báňské-Technické univerzity a Vědecké rady Fakulty informačních technologií VUT Brno. Je zakladatel a předsedou výkonné rady sdružení ITCluster čítajícího nyní 42 firem.

Pardubice: pět kandidátů

V Pardubicích bylo na funkci rektora navrženo pět kandidátů, tři kandidaturu přijali. Kromě Ludwiga se o vedení vysoké školy ucházel také Jan Čapek, který působí v Ústavu systémového inženýrství a informatiky Fakulty ekonomicko-správní jako proděkan pro vědu a tvůrčí činnost. Třetí kandidát Pavel Petr pracuje ve stejném ústavu jako proděkan pro studium a pedagogickou činnost.

Ludwig stál v čele univerzity již dvě funkční období od roku 2000 do roku 2006, v letech 1997 až 2000 působil ve vedení univerzity ve funkci prorektora univerzity pro vnitřní záležitosti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám