Hlavní obsah

Na veletrhu Medical Fair Brno si odborníci připomenou i 90. výročí založení Masarykovy univerzity

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Konference, semináře, ale také již tradiční mezinárodní kongres miniinvazivní a robotické chirurgie se uskuteční během mezinárodního veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví Medical Fair Brno. Kongres potrvá dva dny a bude věnován 90. výročí založení Masarykovy univerzity, potažmo její lékařské fakulty. Veletrh bude brněnské výstaviště hostit od 20. do 23. října 2009.

Článek

„Celý odborný program je zajímavě komponován, aby si každý odborník-specialista přišel na své. Po oba dny kongresu poběží i sekce středně zdravotnického personálu,“ informuje prezident kongresu profesor Ivan Čapov.

Z hlavních probíraných a diskutovaných témat se objeví např. onkochirurgie, kolorektální chirurgie, hrudní chirurgie, urologie, varia a nebudou chybět ani novinky v miniinvazivní a robotické chirurgii. I letos vystoupí při odborných setkáních řečníci především z Itálie, Francie a USA, kteří přislíbili účast. Budou referovat především o svých zkušenostech s využitím robotiky a jiných miniinvazivních technik v různých oblastech lidského organismu.

Letošní kongres bude ale v mnoha ohledech jiný a především bohatší v řadě aktivit, na něž upozorňuje profesor Čapov: „Kongres nabídne výrazně rozšířený odborný program. Bude slavnostně zahájen významnými zástupci kraje, města Brna a Masarykovy univerzity,“ uvedl. Chirurgové budou mít možnost posnídat s ministryní zdravotnictví ČR a pohovořit si o aktuálních problémech oboru a zdravotnictví jako takového. Zahrnuta budou rovněž polední specializovaná firemní sympozia s obědem. Připravují se také odborné sekce přednášek určené pro mladé chirurgy do 35 let a posterová sekce. Za zmínku stojí, že nejlepší vyhodnocené práce budou nově finančně odměněny.

Cena profesora Petřivalského

Prestižní záležitostí kongresu se stane slavnostní Petřivalského přednáška, kterou přednese vždy některý z nejvýznamnějších tuzemských či zahraničních chirurgů při slavnostním zahájení kongresu. V rámci této přednášky budou letos poprvé předány Petřivalského ceny za rozvoj chirurgie, za rozvoj mezinárodní spolupráce v chirurgii a medicíně vůbec. O prvních adeptech na laureáty této ceny už má výbor pro udílení cen jasno.

Profesor Július Petřivalský byl nejvýraznější osobností moravské chirurgické školy a svými pracemi inicioval rozvoj chirurgie srovnatelný s vyspělým zahraničím. Seskupil kolem sebe tým spolupracovníků, kterým vtiskl své nasazení, lásku k pacientům, vysokou odbornost i nadčasovou progresivnost. Profesor Petřivalský se v roce 1919 zasloužil o založení jak lékařské fakulty, tak I. chirurgické kliniky.

Cenu Júlia Petřivalského vytvořila ve své dílně akademická sochařka Hana Kňávová. Jedná se o keramickou skulpturu na motiv rukou od francouzského sochaře Augusta Rodina. Spolu s ní obdrží vítěz také diplom s věnováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám