Hlavní obsah

Ve Velké Británii stoupá počet záškoláků

Novinky, Helena Šebestová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské školy řeší kuriózní problém. V průběhu letošního jara se výrazně zvýšil výskyt záškoláctví na školách ve Velké Británii, zejména kvůli tomu, že čím dál více rodičů bere své děti ze školy na „neautorizované“ prázdniny.

Článek

Podle některých odborníků ze školství je příčinou současná recese, která podněcuje rodiče k tomu, aby vyhledávali levnější dovolené v průběhu školního roku. John Dunford, generální tajemník Asociace vedoucích základních a středních škol (The Association of School and College Leaders), řekl, že ekonomický tlak vede k tomu, že „je pro ředitele škol stále obtížnější odradit rodiče od rodinných dovolených během školního roku“.

Martin Johnson, zástupce generálního tajemníka Asociace učitelů (The Association of Teachers), k tomu dodal, že důvěra lidí v udržení své práce byla oslabena recesí, což vedlo k tomu, že hledají levnější dovolené.

Míra neautorizovaných školních absencí z důvodu rodinné dovolené se ve Velké Británii oproti loňskému roku zvýšila, celková míra záškoláctví se zvýšila také, přičemž se čísla týkající se úplně všech absencí, tedy i těch povolených, snížila, což vyvolává dojem, že se řiditelé stávají přísnějšími vůči žádostem rodičů o uvolnění dětí ze školy.

V České republice údajně k růstu záškoláctví nedochází

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nemá v tuto chvíli k dispozici statistická data týkající se výskytu záškoláctví či školních absencí u žáků v České republice. Otázku záškoláctví (tzn. způsoby omlouvání nepřítomnosti, sankce apod.) si u nás upravuje každá škola ve svém školním řádu. Za záškoláctví může být žák či student trestán dle školního řádu, který je povinen dodržovat. Záškoláctví patří také mezi sociálně patologické jevy, k jejichž prevenci každá škola zpracovává minimální program primární prevence.

„Za neposílání dítěte k plnění povinné školní docházky jsou zodpovědní zákonní zástupci a mohou být tedy za porušování zákona trestáni,“ informuje Mgr. Helena Müllerová z odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT. „Pokud zákonný zástupce nepřihlásí dítě k povinné školní docházce nebo ho do školy neposílá, jde o spáchání přestupku na úseku školství a výchovy mládeže dle zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích. Za přestupek je možné uložit pokutu. V krajním případě se může jednat i o trestný čin dle § 217 trestního zákona - ohrožování mravní výchovy mládeže.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám