Hlavní obsah

V Liberci si můžete vyrobit vlastní vzorek netkané nanotextilie

Novinky, bob, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Nanovlákno proslavilo Technickou univerzitu v Liberci ve vědeckém a textilním světě. Nyní liberecké vědecké centrum iQpark ve spolupráci s Technickou univerzitou umožní veřejnosti vyrobit si na jednoduchém Nanokolovratu vzorek netkané nanotextilie.

Článek

Nanovlákna jsou tisíckát tenčí než lidský vlas, lze je pozorovat pouze elektronovým mikroskopem. Mají vynikající vlastnosti, takže textilie z nich jsou velmi lehké, a navíc mohou vykazovat neuvěřitelnou pevnost. Svazek nanovláken silný jako malíček na ruce dítěte by dokázal do výšky vyzvednout šestnáct afrických slonů.

Od protéz, přes obvazy, filtry po outdoorové oblečení

Technickou univerzitu i Liberec samotná vlákna proslavila po celém světě, a textilnímu odvětví se tak může blýskat znovu na lepší časy. Možnosti využití jsou velké. „Jsou to třeba různé typy filtrů, od průmyslových až po ochranu jednotlivých osob, které ochrání před bakteriemi. Tyto materiály mají například vynikající zvukově absorpční vlastnosti, to znamená, že dokáží pohltit zvuk v daleko širším spektru kmitočtů, než dosud známé materiály. Další chystaná skupina výrobků slouží ke krytí ran,“  uvádí prorektor Technické univerzity Oldřich Jirsák, jehož tým se na Katedře netkaných textilií významně podílí na vývoji průmyslové výroby nanovláken.

Z vláken se mohou mimo jiné vyrábět náhrady orgánů člověka. Nanovlákna urychlují hojení ran, zastavují krvácení či zabraňují pooperačním srůstům a jizvám. Díky minimálním mezerám mezi vlákny se využívají  jako filtrační materiály v rouškách, maskách. Mezírky jsou tak malé, že jimi neprojdou bakterie, viry ani mikrobi. Nanotextilie budou sloužit i jako ochranná vrstva v outdoorovém oblečení, dokonale nepromokavá a prodyšná.

Vyzkoušejte si nanokolovrat

Technická univerzita chce nanovlákana a technologii výroby nanotextilií více přiblížit veřejnosti. Ve spolupráci s libereckým vědeckým centrem iQpark připravila praktickou výstavu, v rámci níž si může vzorek netkané textilie z nanovláken vyrobit od února každý návštěvník.

Nanovlákna a Technická univerzita v Liberci

Jako první člověk přišel s myšlenkou možnosti budování nanosystémů v roce 1960 americký fyzik Richard Feynman. Samotný vynález technologie Nanospider, která umožňuje průmyslovou výrobu nanotextilií byl učiněn týmem profesora Oldřicha Jirsáka. Technická univerzita v Liberci se tak stala průkopníkem prosazování nanovláken do průmyslové výroby.

„Pro návštevníky iQparku jsou každou hodinu připraveny demonstrace výroby nanovláken,“ upřesnil Pavel Coufal, ředitel iQparku. „Zájemci si mohou vlastnoručně vyrobit vzorek nanotextilie a samozřejmě se dozvědět jednak o historii, využití i budoucnosti této unikátní liberecké technologie,“ dodává Coufal. Do května může veřejnost v expozici také shlédnout i unikátní fotografie nanovláken pořízené elektronovým mikroskopem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám