Hlavní obsah

Blíží se druhý termín Národních srovnávacích zkoušek

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle výsledků Národních srovnávacích zkoušek (NSZ) letos přijímá uchazeče 50 vysokých škol. NSZ tak letos projde přibližně každý druhý maturant. Celkem je vypsáno šest termínů, nyní se blíží ten druhý. Koná se 7. února, je však nutné přihlásit se k němu do 22. ledna. Uchazeči by se měli ujistit, zda právě jejich fakulty výsledky NSZ nepožadují.

Článek

Pokud se uchazeč hlásí na vysokou školu, která využívá NSZ, musí podat přihlášku nejen na fakultu, ale i přihlásit se k NSZ a absolvovat je v některém z termínů, které fakulta uznává a z předmětů, které po zájemci vyžaduje.

NSZ přinášejí uchazečům různé výhody. Hlavními plusy jsou shodné zkoušky na několik fakult, což umožňuje hlásit se na více škol, a přitom psát pouze jednu zkoušku. Je také možné absolvovat jednu zkoušku vícekrát, přičemž se počítá pouze nejlepší výsledek. Jelikož se zkoušky konají v 28 městech rovnoměrně rozprostřených po celém Česku a ve třech městech na Slovensku, ušetří zájemci peníze za dopravu a mnohdy i za ubytování.

Test Obecné studijní předpoklady (OSP), který je vysokými školami požadován nejčastěji, pak zaručuje nezávislé a objektivní zhodnocení uchazeče. Školy chtějí prostřednictvím NSZ učinit přijímací zkoušky objektivnějšími a transparentnějšími. Navíc jsou zkoušky přizpůsobeny pro handicapované zájemce a existuje i možnost sociální slevy.

Ve druhém kole se bude psát OSP a cizí jazyk

Termín pro podávání přihlášek vyprší 22. ledna. Pokud se uchazeč do tohoto data nepřihlásí, nebude se moci druhého termínu NSZ zúčastnit. V rámci druhého termínu mají uchazeči možnost absolvovat testy z OSP a dále z angličtiny nebo němčiny. Zatímco OSP se bude opakovat také ve čtyřech dalších termínech, výsledek z cizího jazyka bude možné zlepšit již pouze 1. května.

Od 28. ledna budou účastníkům, jejichž počet se odhaduje na 17 000, rozesílány přihlášky. Druhý termín NSZ začne od 9 hodin testem OSP, délka zkoušky bude dvě hodiny a dvacet minut. Na samotný test mají účastníci vyměřeno 105 minut. Následně od 12:10 bude probíhat zkouška z cizího jazyka trvající hodinu a pětatřicet minut. Délka samotného testu je 60 minut. Výsledky budou zveřejněny 18. února.

Soutěž opět s vyššími odměnami

Stejně jako v loňském roce připravila společnost Scio, organizátor NSZ, ve spolupráci s Komerční bankou, a. s. soutěž, tentokrát o 349 000 korun. Podmínkou je být studentem SŠ, zúčastnit se alespoň dvou různých zkoušek v rámci NSZ a zaplatit registrační poplatek 20 Kč.

Jak se přihlásit k Národním srovnávacím zkouškám

Přihlásit se k NSZ lze vždy jen elektronicky na www.scio.cz/nsz do uzávěrky každého termínu.

Úhrada zkoušky musí být provedena včas, tedy tak, aby peníze dorazily na účet nejpozději do 14 dnů po termínu objednávky a zároveň minimálně 12. den před konáním zkoušky.

Výsledky z obou zkoušek se sečtou a nejúspěšnější student se může těšit na odměnu 90 000 Kč. Druhé místo bude odměněno 60 000 Kč a třetí 35 000 Kč. Ještě soutěžící na 20. místě ale obdrží 8 000 korun, což jsou velmi lákavé odměny. Kromě výher Komerční banka zajistí i založení G2 konta zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám