Hlavní obsah

Environmentální vzdělávání v Česku není dostatečné, shodli se účastníci konference

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

O současném stavu životního prostředí a zejména o možnostech enviromnentálního vzdělávání diskutovali účastníci osmého ročníku konference "Současná úloha a postavení studentů na vysokých školách", kterou ve dnech 27. - 28. listopadu 2008 uspořádalo Akademické centrum studentských aktivit Vysokého učení technického v Brně.

Článek

Konference, která proběhla za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, se účastnila stovka účastníků z řad studentů, zástupců vedení vysokých škol, Ministerstva životního prostředí ČR, Studentské komory Rady vysokých škol i neziskových organizací, veřejných výzkumných institucí a soukromých firem, jejichž činnost úzce souvisí s oblastí životního prostředí.

Účastníci získali informace o současném stavu životního prostředí a environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na školách v České republice. Diskutovali o existujících systémech environmentálního managementu a možnosti zavedení jeho nejdůležitějších prvků na české vysoké školy.

Dále se konference věnovala mimo jiné racionálnímu nakládání s materiály, problematice energetického managementu na VŠ či možnostem studentů, jak přispět k rozvoji environmentálního managementu na jejich vysoké škole.

Účastníci konference se shodli mimo jiné na těchto závěrech: Vysoké školy by měly zaujmout vůdčí roli v environmentální výchově, vzdělávání a osvětě i v šíření konceptu udržitelného rozvoje.

MŠMT by mělo věnovat více pozornosti environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě (EVVO), výchově k udržitelnému rozvoji a zavádění systémů environmentálního managementu na českých školách a vytvářet podmínky pro činnost a rozvoj environmentálních neziskových aktivit v rezortu vysokého školství.

Více informací o konferenci a jejích závěrech naleznete na stránkách Akademického centra studentských aktivit (www.acsa.vutbr.cz).

Reklama

Výběr článků

Načítám