Hlavní obsah

Andragogika aneb jak vzdělávat dospělé

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vzdělávání se dávno netýká pouze dětí a dospívajících. Expandujícím vzdělávacím sektorem je v současné době vzdělávání dospělých, které stále více vstupuje do povědomí široké veřejnosti.

Článek

Výchovou a vzděláváním dospělých se zabývá aplikovaná věda zvaná andragogika. Jedná se o systematicky organizovaný rozvoj vědomostí, schopností, hodnotových postojí, zájmů, potřeb a jiných osobních vlastností dospělých osob.

Andragogika se zabývá zejména jejich socializací (začleňováním do společnosti), akulturací (čili procesem sociálních a kulturních změn, ke kterým dochází v důsledku kontaktu různých kultur) a enkulturací (tedy procesem, během něhož se jedinec stává integrální součástí společnosti, jejíž kulturu přejímá).

Touto vědou se v České republice zabývá několik specializovaných pracovišť, například Katedra andragogiky a personálního řízení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nebo Katedra sociologie a andragogiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Katedra andragogiky na UK nabízí například přednášky na téma Profesní vzdělávání dospělých, Didaktika dospělých, Teorie a praxe personálního řízení, Trh práce a politika zaměstnanosti, Institucionalizace mimoškolského vzdělávání dospělých a Zájmové vzdělávání dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám