Hlavní obsah

Environmentalistika je přístupná přírodovědně i humanitně nadaným

Novinky, Markéta Dolejšová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem současné moderní společnosti o životní prostředí a jeho ochranu v posledních letech stoupá. Pokud ani vám toto téma není lhostejné a příroda je vám blízká, možná jste uvažovali o studiu environmentalistiky. Tento obor má mnoho různých podob a nachází se v nabídce hned několika fakult.

Článek

Environmentalistika se jako nauka o životním prostředí úzce související s ekologií zabývá vztahem člověka k přírodě a jeho zásahy do ekosystémů. Její nedílnou součástí je hledání historických a kulturních zdrojů ekologické krize a snaha o nápravu vzniklých škod a celkovou prevenci znečišťování životního prostředí. Cílem je uvést do povědomí populace šetrné nakládání s energiemi a využívání přírodních zdrojů.

Na problematiku životního prostředí lze nahlížet z několika různých úhlů pohledu – environmentalistiku lze studovat jak z hlediska přírodovědného a technického, tak z hlediska humanitního, které problematiku zkoumá především z hlediska společenských věd a klade důraz především na studium životního způsobu v souvislosti s řešením ekologických problémů.

Podle zvolené fakulty se tak studenti setkají s předměty zaměřenými na ekologii, chemii ovzduší, hydrochemii, geologii, geografii, biotechnologie, tepelnou techniku a tepelnou energii ale i na ekonomii či právo.

Uplatnění:

Absolventi oboru mohou své znalosti uplatnit například v oblasti správy chráněných krajinných území, v ochranářských institucích, v nevládních ekologických organizacích a hnutích či v orgánech státní správy (například v kontrolních orgánech pro ochranu životního prostředí). Dále mohou působit též v poradenství v oblasti životního prostředí, environmentální osvětě, výzkumu a výuce či v podnikatelském sektoru (například v odborech životního prostředí, ve firemním poradenství nebo jako manageři v odděleních životního prostředí průmyslových a zemědělských podniků).

Kde studovat enironmentalistiku:

České Budějovice

České BudějoviceJihočeská fakulta v Českých Budějovicích – Přírodovědecká fakulta

http://www.bf.jcu.cz/

Brno

BrnoMasarykova univerzita – Fakulta sociálních studií

http://humenv.fss.muni.cz/

Vysoké učení technické v Brně – Fakulta chemická

http://www.fch.vutbr.cz/

Praha

PrahaVysoká škola chemicko-technologická v Praze – Fakulta chemické technologie

http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fcht/

Fakulta humanitních studií UK v Praze (navazující magisterský program Ekologie a ochrana prostředí) http://www.fhs.cuni.cz

Olomouc

OlomoucUniverzita Palackého v Olomouci – Přírodovědecká fakulta

http://www.upol.cz/fakulty/prf/

Ostrava

OstravaVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava – Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství

http://www.fmmi.vsb.cz/

Ústí nad Labem

Ústí nad LabemUniverzita Jana Evangelisty Purkyně - Fakulta životního prostředí

http://fzp.ujep.cz/

Reklama

Související témata:

Související články

Představujeme studijní obory: Psychologie

Přemýšlíte-li nad tím, že půjdete studovat psychologii, pravděpodobně víte, že se jedná o humanitní vědu, která se zabývá lidským chováním a jednáním,...

Představujeme studijní obory: Žurnalistika

Rádi byste se stali žurnalistou? Chcete sbírat informace o společenském dění a informovat o nich, ať již v novinách či TV zpravodajství? Rozhodujete se,...

Kde studovat lékařství a zdravotnické obory

S výkonem povolání ve zdravotnické oblasti je dnes téměř ve všech případech spojena nutnost studia na vysoké škole. Jedním z nejdelších a nejobtížnějších...

Výběr článků

Načítám