Hlavní obsah

Studentský život v Olomouci - je z čeho vybírat

– OLOMOUC
Novinky, Monika Bartošová

Město, které si chce získat studentská srdce, musí nabídnout řadu možností kulturního a společenského vyžití. Jak si v tomto ohledu vede hanácká metropole?

Článek

Studentský život v Olomouci je opravdu bohatý. Navíc na půdě univerzity funguje i velký počet studentských organizací a spolků. Mimo jiné to jsou: Divadlo Konvikt, Pastiche Filmz, POSPOL, Spolek mediků LF UP, Spolek speciálních pedagogů.

V Olomouci je také jedna z českých poboček organizace AIESEC, která se stará o mezinárodní výměnný program odborných praxí. A těm, kteří se vyžívají například v psaní článků, nabízí prostor studentský časopis Helena v krabici. Redakci zde má i portál Studentské městečko.cz.

Studentův kulturní rok je obohacen velkým počtem akcí organizovaných na půdě univerzity, kromě tradičního Majálesu je to třeba mezinárodní filmový festival Academia film Olomouc a Přehlídka animovaného filmu. K těmto tradičním akcím se letošním roce navíc úspěšným prvním ročníkem přidala i akce s názvem Nášup s vše říkajícím podtitulem I studenti mají své dny.

Žofie Guráňová si studentský život v Olomouci vychvaluje: „Študentských akcií je tu veľa a na niektorých sa veľmi rada zúčastňujem. Zatiaľ nie som členom žiadnej organizácie, ale to sa časom určite ešte zmení.“

Jak si přivydělat

Jak už bylo řečeno, sehnat studentskou brigádu není v Olomouci tak úplně snadné. Studentů je tu hodně a míst málo. Nejčastěji si zde studenti přivydělávají jako pokladní v supermarketech nebo při roznosu letáků. Ale naštěstí velký počet například telemarketingových brigád není vůbec omezen místem výkonu práce. Takže sehnat si pár korun na přilepšenou je v Olomouci oříšek, ale při troše snahy se to povede každému, kdo má doopravdy zájem.

Studentův ráj v Olomouci

Olomouc může být přesně tím pravým městem pro ty, kteří sice mají rádi, když to kolem nich žije, ale neláká je hyperrychlý ruch evropských metropolí. Student se v Olomouci nemá šanci nudit. Není ale problém sehnat zde klidný koutek na chvíli odpočinku mezi vším tím učením. Bez studentů by Olomouc nebyla ani zdaleka tak příjemným městem. To, že si toho Olomouc váží, je cítit na každém kroku. Ceny jsou mírné pro studentovu kapsu, koncentrace copycenter je přímo fenomenální a nikoho neudiví, když si u kávy vytáhnete skripta v pokusu nacpat si do hlavy před zkouškou ještě trochu víc informací.

„Myslím že Olomouc je rozhodě studentské město, studentů je tu spoustu, a ta část města kolem univerzity a kolejí jim vychází maximálně vstříc. Je tu spousta klubů, akcí a slev. Jen MHD by mohlo jezdit déle do noci,“ míní Petr Bílek

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám