Hlavní obsah

Svět potřebuje do roku 2015 milióny učitelů

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistických výpočtů Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) potřebují základní školy po celém do roku 2015 18 miliónů učitelů do tříd prvního stupně. Nejrizikovější oblastí s nedostatkem učitelů je Subsaharská Afrika.

Článek

Čad potřebuje například posílit současný stav 16 tisíc učitelů na 61 tisíc. Více než dvojnásobek současné kapacity je do budoucna nezbytný i pro Etiopii. Kromě subsaharské Afriky mají značný nedostatek pedagogů i arabské země nebo Afghánistán. Východ Asie se potýká především s problémem velkého počtu učitelů bez dostatečné kvalifikace.

V celosvětovém srovnání existují velké rozdíly v počtu žáků na jednoho učitele. Zatímco v severní Americe a v západní Evropě připadá na jednoho učitele na prvním stupni zhruba 15 žáků, v subsaharské Africe se můžeme setkat s opačným extrémem. Na jednoho učitele zde připadá přes 40 žáků.

Tento neblahý jev má určitou spojitost i s vyšším počtem dětí, které jsou nuceny opakovat ročník. Nedostatek učitelů zjevně ubíjí kvalitu vzdělávání. Pedagogové se v rozvojových zemích mohou jen zřídka věnovat žákům individuálně. Slabší žáci pak mívají často problémy se zvládnutím učiva.

Reklama

Související témata:

Související články

Je Wikipedia symbolem moderní vzdělanosti?

Jedni si ji pochvalují jako rychlý a rozsáhlý zdroj informací, druzí ji pokládají za nebezpečný nástroj manipulace. Řeč je o otevřené internetové encyklopedii...

Každý pátý dospělý je negramotný

Každý pátý dospělý člověk na naší planetě není zcela gramotný a 77 miliónů dětí nemá přístup ke vzdělání. Tento stav znepokojuje Organizaci OSN pro výchovu,...

Výběr článků

Načítám