Hlavní obsah

Nintendo - přes světelné pistole k videohrám

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Super Maria, Pokémony nebo Donkey Konga zná každý. Lépe řečeno, hrál je každý. Populární postavičky z videoher herní konzole Nintendo proslavily japonskou značku po celém světě. Nintendo dlouhodobě patří do trojlístku největších výrobců herních konzolí na světě a dnes slaví narozeniny. Dne 23. září 1889 byla firma v Kjótu založena.

Foto: Novinky

Populární Super Mario se stal nejprodávanější hrou historie Nintenda

Článek

Play Station, X-box a Nintendo, tak zní kompletní složení trojlístku korunovaných králů videoher a herních konzolí.

Počátky úspěšného byznysu japonské značky spadají do září roku 1889, kdy třicetiletý podnikatel Fusajiro Yamauchi v Kjótu Nintendo založil. Předmětem Yamauchiho podnikání se staly ručně malované hrací karty, součást japonské hry hafanuda. Karty se líbily, Yaamauchi přijal další zaměstnance a začal v oblíbené hafanudě pořádat vlastní turnaje.

Foto: Novinky

Logo japonské společnosti Nintendo, světově proslulého výrobce herních konzolí a videoher

Pistole na lov kachen

Roku 1956 Fusajirův vnuk Hiroshi pracující jako obchodní zástupce firmy vyrazil do Spojených států amerických. Cílem byla United States Playing Card Company, společnost ovládající trh s kartami napříč Severní Amerikou.

Mladý Yamauchi byl z návštěvy konkurence šokován, dominantní společnost na trhu s kartami v USA sídlila v maličké kanceláři v pátém patře věžového domu kdesi v Kentucky. Hiroshi pochopil, že šance udělat z Nintenda jedničku v odvětví je naprosto reálné. Ambice Nintenda posílil ve společnosti Disney, kde získal licenci vkládat na karty jejich animované postavičky.

Od roku 1963 zkoušelo Nintendo experimentovat i v jiných odvětvích. Společnost se rozrostla o řetězec hodinových hotelů, taxislužbu či televizní síť. Podniky byly ale prodělečné a fungovaly jen přechodnou dobu. Úspěch nepřinesl ani prodej instantní rýže.

Od roku 1963 zkoušelo Nintendo experimentovat i v jiných odvětvích. Společnost se rozrostla o řetězec hodinových hotelů, taxislužbu či televizní síť. Podniky byly ale prodělečné a fungovaly jen přechodnou dobu. Úspěch nepřinesl ani prodej instantní rýže.

K vývoji videoher se firma dostala přes výrobu světelných pistolí používaných při simulaci lovu kachen.

V roce 1972 si Nintendo zajistilo práva distribuovat v Japonsku první herní konzoli. Marketingový úspěch zopakovala firma o pět let později, když představila svou první vlastní herní konzoli nesoucí název Color TV Game.

Fenomén instalatéra Maria

Opravdové pozdvižení přišlo s hrou Donkey Kong roku 1981. V žánrové arkádě zřel poprvé světlo videoherního světa kníratý instalatér Mario, který zachraňoval svou milou před zuřícím lidoopem. Hru vymyslel mladý designér Shigeru Miyamoto, později jedna z nejznámějších tváří Nintenda a herního průmyslu vůbec.

Postavička Maria následně účinkovala ve více než 200 hrách a stala se fenoménem podobně jako pozdější osudy kapesních příšerek- Pokémonů.

Největším hitem společnosti Nintendo se ale stal Game Boy uvedený na trh v roce 1989, kapesní herní konzole se rychle stala obrovským komerčním hitem. Částečně i díky Tetrisu, jedné z prvních her, která se dala na Game Boy hrát.

Foto: Novinky

Současnost japonské společnosti Nintendo patří herní konzoli Wii

Konkurenceschopný Wii

Současnost japonské firmy pak patří stolnímu zařízení Nintendo Wii, které boduje u mladých hráčů díky unikátnímu dálkovému ovladači. Ten je podobný ovladači televiznímu a reaguje na pohyb ve všech osách, uživatel tak diriguje dění ve hře prostřednictvím svého pohybu.

Zajímavosti 23. září

Svátek: Berta

Významné události:

1848 ve Spojených státech amerických začala výroba populárních žvýkaček, žvýkačky nesly název The State Of Maine Pure Spruce Gum a u jejich zrodu stál John Curtis a jeho bratr

1875 v Praze poprvé vyjela legendární koňská tramvaj

1973 zemřel chilský básník a nositel Nobelovy ceny za literaturu Pablo Neruda

Významná narození:

1901 Jaroslav Seifert (český literát, nositel Nobelovy ceny za literaturu)

1930 Ray Charles (americký nevidomý černošský hudebník a skladatel)

I díky Wii je tak Nintendo v silné konkurenci Xboxu 360 a PlayStationu 3 stále aktuální a statisíce hráčů celého světa na něj nedají dopustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám