Hlavní obsah

Obětí holokaustu v Německu bylo o něco víc, spočítali vědci

Počet obětí holokaustu z řad Židů, kteří žili na území Německé říše, je zhruba o 15 tisíc vyšší, než se dosud uvádělo. Podle zpravodajského serveru Spiegel Online na to přišli vědci z německého Spolkového archivu na základě podrobného studia osudů jednotlivých Židů žijících v nacistickém Německu.

Foto: Profimedia.cz

Památník obětem holokaustu v Berlíně (ilustrační foto)

Článek

Dosud se uvádělo, že Židů, kteří žili na území Německé říše, zahynulo během holokaustu 160 tisíc. Podle nových propočtů historiků ze Spolkového archivu jich ale nacistické rasové politice padlo za oběť 175 191.

Téměř 90 procent všech obětí holokaustu z řad Židů žijících původně v Německé říši zahynulo ve vyhlazovacích táborech na východě Evropy. Zbytek přišel o život většinou ve vlasti, řekl serveru Spiegel Online historik Nicolai Zimmermann.

Spáchali buď sebevraždu, zahynuli ve věznicích nebo v koncentračních táborech na německém území.

Ve srovnání s evropskými zeměmi, které nacistické Německo okupovalo, se Židé v Říši mohli déle připravovat na emigraci, obětí z jejich řad je tak relativně méně, uvedl Zimmermann. Zatímco v Řecku nacistické běsnění přežilo jen asi 18 procent místních Židů, v Německu to bylo 73 procent, uvedl historik.

Celkem se obětí holokaustu stalo kolem šesti milionů lidí, z toho asi 1,5 miliónu dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám