Hlavní obsah

Jak Byzanc přišla o Malou Asii

Novinky, Martin Tyburec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manuel I. Komnenos byl ve 12. století významným a úspěšným vládcem Byzantské říše. Byl dobrým diplomatem i energickým válečníkem a za dobu své vlády si připsal řadu úspěchů ať už při konfliktech s islámem na východě či katolíky na západě. Kladný obraz jeho vlády však v závěru zkalila jedna velmi nepovedená výprava, která měla potrestat Turky za jejich rozpínavost.

Foto: Profimedia.cz

Byzantský panovník Manuel I. Komnenos (vlevo)

Článek

Byzantská říše původně známá jako říše východořímská tvořila od rozdělení římského impéria v roce 395 až do tureckého dobití jejího hlavního města Konstantinopole roku 1453 hranici mezi křesťanskou Evropou a muslimskou Asií. V 11. a 12. století se v oblasti Malé Asie v dnešním Turecku začínali natrvalo usídlovat Turci.

Tato oblast už odedávna patřila Římské říši a později i Byzanci, a proto byl císař Manuel I. povinen pokusit se odsud Turky vyhnat. Jeho trestná výprava na tehdejší hlavní turecké město Ikonion, které leželo přibližně ve středu Anatolského poloostrova, však skončila fiaskem a Byzanc ztratila svůj výsostný vliv v celé Přední Asii. Konečné střetnutí tohoto nepovedeného tažení se odehrálo přesně před 835 lety v roce 1176 a do historie vešlo jako bitva u Myriokefala.

Foto: Profimedia.cz

Mapa Malé Asie, Řecka, Sýrie, Persie a Indie z 12. století

Seldžučtí Turci se valí

Sultánem seldžudsých Turků byl Kilič Arslán II. Se svým sokem v bitvě u Myriokefala se nestřetával poprvé. Již v letech 1159 až 1161 táhl Manuel I. s vojskem do Malé Asie a Turky porazil. Sultán pak za ním musel do Konstantinopole, kde se mu poddal a podepsal s ním mírovou smlouvu, podle které měl se svými vojáky přestat dorážet na Byzantské hranice. Mír byl však velmi křehký a Seldžuci se stále na Byzanc tlačili. Kilič navíc léta míru využil k posílení své pozice a sjednocení jednotlivých tureckých emirátů. Ačkoli se navenek tvářil, jako že stojí o mír s Byzantskou říší, pomalu ale jistě z jejího území ukusoval.

Trestná výprava

Manuelu I. došla trpělivost v roce 1176 a v čele obrovské minimálně 25tisícové armády se vydal Turky nadobro rozprášit. Jeho cílem bylo hlavní město seldžuckých Turků Ikonion. Vzal proto na dlouhou cestu z Konstantinopole i mnoho těžkých obléhacích strojů a další tehdejší těžkou vojenskou techniku. Věřil si natolik, že po vniknutí do Malé Asie a prvních menších střetech odmítl velkorysou mírovou nabídku zastrašeného sultána a dál riskantně táhl do středu nepřátelského území.

Past

Jeho armáda byla kvůli své velikosti a obléhacím strojům velmi pomalá a v těžkém terénu se často stávala terčem dobře postavených a pohyblivých tureckých oddílů. Cesta byla pro Manuelovo vojsko vrcholně nepříjemná a cíl stále daleko. 17. září se poblíž pevnosti Myriokefalon sultánovi podařilo vlákat byzantské vojsko do pasti. Manuelovi vojáci museli projít dlouhým úzkým průsmykem Tzybritze, kde se prý z armády stala nudle dlouhá přes deset mil.

Právě v tom momentě na znevýhodněné muže prudce zaútočili Turci ukrytí na okolních kopcích. Zasypávali křesťany pod sebou stovkami šípů, až dole nebylo pro samé mrtvoly k hnutí. Nastalá panika se zmocnila i samotného Manuela, který měl v úmyslu z bojiště uprchnout, avšak na nátlak svých velitelů nakonec v průsmyku zůstal, i když situace vypadala značně beznadějně.

Když už se zdálo, že celá bitva skončí jedním velkým masakrem, přestali však Turci zničehonic útočit a k císaři dorazilo sultánovo poselstvo. Podmínky zněly jasně: Manuel musí nechat zbourat důležité pevnosti, zaplatit značnou sumu a sultán s ním podepíše mírovou smlouvu. Císař, který byl rád, že přežije, podmínky velmi rychle přijal a se zbytky svého vojska, které přišlo o všechny obléhací prostředky, odtáhl zpět do Konstantinopole.

Konec vlivu v Malé Asii

V důsledku překvapivé Kiličovy milostivosti, nebyly nakonec ani ztráty v Manuelově armádě tak strašlivé, jak by se zdálo. Nenapravitelně však utrpěla byzantská prestiž a vliv na východ od Bosporu. Po roce 1180, kdy císař Manuel I. Komnenos zemřel, se již žádnému byzantskému vládci nepodařilo trvale tento vliv obnovit. Prohraná bitva u Myriokefala tak zřejmě byla začátkem konce Byzantské říše.

Zajímavosti 17. září

Svátek Naděžda

Významné události

1787 Ve Filadelfii podepsána Ústava USA

1939 Sovětský svaz napadl Polsko

Významná narození

1873 Maxmilian Švabinský (český malíř a grafik)

1914 Tomáš Baťa ml. (česko-kanadský podnikatel)

1985 Tomáš Berdych (český tenista)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám