Hlavní obsah

Krušných 117 let londýnského Tower Bridge

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejznámějším a nejfotogeničtějším mostům světa. Měl však i období, kdy svým vzhledem obyvatele Londýna odpuzoval. V roce 1997 dokonce rozpoutal politickou bouři mezi USA a Velkou Británií. Londýnský Tower Bridge, zvedací most přes řeku Temži, poutá pozornost už 117 let.

Foto: Profimedia.cz

Tower Bridge v Londýně

Článek

Tower Bridge se majestátně klene přes řeku Temži východně od centra Londýna poblíž pevnosti Toweru a finanční čtvrti City. Své jméno získal právě díky Toweru a dvěma charakteristickým neogotickým věžím, které slouží jako i jeho pilíře. Mezi nimi se pak zvedá střední část mostu, což umožňuje i proplouvání větších lodí.

Londýňanům pro zlost

Stavba mostu byla zahájena roku 1886 a trvala osm let. Pod přísnou taktovkou architektů Horace Jonese a Johna Wilfe-Barryho pracovalo více než 400 dělníků. První ze jmenovaných architektů prvotně zamýšlel střídmější vzhled mostu, nakonec však byl zrealizován podstatně odvážnější a zdobnější návrh Wilfe-Barryho, který tím pobouřil puritánské londýnské obyvatelstvo. Časem ale mínění chladných Londýňanů roztálo a dnes na svůj most nedají dopustit.

Dlouho po svém otevření v červnu 1894 byl Tower Bridge nejdůmyslnějším zvedacím mostem světa a pyšnil se propracovaným způsobem ovládání. Původní hydraulická zařízení zdvihající mostní rámy jsou dodnes k vidění v prohlídkové části mostu, kam se lze vydat na exkurzi. Zdviže jsou díky modernější technice v provozu i v současnosti, byť ne tak často jako v dobách největší slávy. Ročně se most zvedne jen asi stokrát.

Foto: Profimedia.cz

Tower Bridge na dobové fotografii krátce po svém otevření

Historické zdroje uvádí několik kuriózních i dramatických událostí, které Tower Bridge údajně způsobil.

Letecké dny na Tower Bridge

Večer dne 29. prosince roku 1952 po mostě projížděl londýnský autobus doubledecker linky 78 ve směru do Dulwiche. Ramena mostu se ale začala náhle zvedat, o čemž řidič autobusu nedostal zprávu. Jedinou šancí řidiče rozjetého autobusu tak bylo ještě více sešlápnout plynový pedál a pokusit se zvětšující se mezeru mezi rameny přeskočit. Podařilo se, autobus plný cestujících mezeru přeskočil a do Dulwiche dorazil dokonce s dvouminutovým předstihem oproti jízdnímu řádu.

Kouskem odvážného řidiče se v roce 2009 inspiroval hvězdný freestylový motokrosař Robbie Maddison. Sedmadvacetiletý Australan nejen že Tower Bridge na své motorce přeskočil, ale dokonce stihl během devítimetrového skoku přidat ještě salto vzad.

Nejdramatičtější okamžik přichystal Tower Bridge už v roce 1997. Tehdy se ramena neposedného mostu opět nečekaně zvedla a na dvě části rozdělila projíždějící kolonou amerického prezidenta Billa Clintona, jedoucího z večeře s britským premiérem Tony Blairem.

Uražení představitelé kolébky kapitalismu toto nedorozumění považovali za cílený útok a na několik dní se mezi USA a Velkou Británií strhla diplomatická bouře.

Zajímavosti 30. června

 Svátek: Šárka

Významné události:

1934 v Německu proběhla Noc dlouhých nožů, celý sbor SA byl zlikvidován na příkaz Adolfa Hitlera

1945 výnosem ministerstva vnitra zřízena STB, hlavní nástroj totalitní moci

Významná narození:

1939 Naďa Urbánková (česká zpěvačka, moderátorka, herečka)

1981 Barbora Špotáková (česká oštěpařka, světová rekordmanka a olympijská vítězka)

 1985 Michael Phelps (špičkový americký plavec, osminásobný zlatý medalista z LOH v Pekingu)

Tower Bridge však stejně jako další incidenty přestál bez úhony i tento politický svár a nad Temží se hrdě klene i nadále. Činí tak už dlouhých 117 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám