Hlavní obsah

Prvním nejhorším filmem se stal Can’t Stop the Music

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mohou být oceněni nejlepší herci, režiséři a nejlepší filmy roku, proč by nemohly získat cenu i ty nejhorší filmy? Nápad se zrodil ve Spojených státech amerických v hlavním městě filmového průmyslu Los Angeles. První předávání nejhorším z nejhorších se uskutečnilo 31. března 1981.

Článek

Americký textař a publicista John J. B. Wilson přišel s nápadem na udělování cen pro nejhorší filmy poté, co krátce po sobě zhlédl filmy Can’t Stop the Music a Xanadu. Jako každý rok, tak i roku 1981 uspořádal večeři pro přátele, aby mohli v televizi v klidu sledovat předávání Oscarů. V tu chvíli ho to napadlo. Cenu dostanou i nejhorší filmy, a tak nejspíš z recese Wilson nominoval filmy v osmi kategoriích a přátelé svými hlasy na lístečku určili ten nejhorší.

Při vyhlašování vítězů si Wilson vyrobil pódium z krabice, na koště nasadil pěnový míček, aby měl mikrofon a vyhlásil první nejhorší film v historii filmu. Stal se jím Can’t Stop the Music. Jako cenu vymyslel zlatou malinu. Do týdne vydal tiskovou zprávu a druhý den to vyšlo v místních novinách, ale také s menší zmínkou v Los Angeles Daily News.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Zlaté maliny John J. B. Wilson na 27. ročníku předávání cen nejhorším filmům

Foto: Profimedia.cz

Xanadu (1980)

Prvními nominovanými filmy byly, kromě zmíněných snímků Xanadu a Can’t Stop the Music, také Na lovu, Záhadný vzorec, Pátek třináctého, Jazz Singer, Nahá bomba, Vyzvednutí Titaniku, Saturn 3 a Windows. Další kategorie byly nejhorší herec, nejhorší herečka, nejhorší herec ve vedlejší roli, nejhorší herečka ve vedlejší roli, nejhorší režie, nejhorší scénář a nejhorší filmová píseň.

Členem komise může být kdokoli

Prvního předávání Zlatých malin se bohužel nikdo nezúčastnil, předat maliny tedy nebylo komu. První vyhlášení nejhorších filmů na světě doprovázela také vlna kritiky, v nominacích na nejhorší režii se totiž objevil také Stanley Kubrick a jeho Osvícení. Nevíme, jak publikum přijalo film roku 1980, ale dnes je snímek považován za jeden z nejlepších, za kultovní a v žebříčku ČSFD je na 42. pozici oblíbenosti, rozhoduje počet fanoušků, a na 39. pozici jako nejlepší film, což je dáno hodnocením uživateli ČSFD.

Počet nominovaných i kategorie se rok od roku přizpůsobují Cenám Akademie, jdou s ní ruku v ruce už jenom tím, že Zlaté maliny jsou vždy vyhlašovány v předvečer Oscarů, s tím ale Wilson přišel až na pátém ročníku vyhlášení vítězů. Uvědomil si, že tím na sebe strhne více pozornosti médií, a také že ano. Zlatých malin si všimla CNN a další kabelové televizní stanice. Cena samotná má hodnotu okolo pěti amerických dolarů. Jedná se o velkou malinu na filmovém pásu a celé je to pozlacené sprejem.

Foto: Profimedia.cz

Cena Zlatá malina v celkové hodnotě pěti dolarů

O tom, kdo bude nominován, rozhodují placení členové nadace Zlaté maliny, ale o vítězi může rozhodnout každý, kdo má zájem. Podmínkou však je, aby byl členem nadace a tedy zaregistrovaný na webových stránkách Zlaté maliny. O výsledcích v současnosti rozhoduje přibližně 650 lidí, mezi nimi jsou novináři, filmoví fanoušci, ale také odborníci z filmového průmyslu. Hlasující pocházejí z pětačtyřiceti států USA a z dalších devatenácti zemí světa.

Jít či nejít?!

Ne každý se vyhlašování zúčastní. Naopak. Nominované filmové hvězdy na Zlaté maliny nechodí. Přitom mnoho slavných umělců obdrželo toto „prestižní“ ocenění. I proto jsou Zlaté maliny tak kritizovány, sošku totiž nedostávají nejhorší herci či režiséři, je jen odstřelen ten nejslavnější, jedná se spíše o propagaci Zlatých malin. Většina filmových umělců ocenění proto nepřijme kvůli její urážlivé konotaci. Jen někteří malinu přijali, a přesto tak učinili spíše z legrace.

V minulosti se také stalo, že umělec získal za stejnou roli jak Zlatou malinu, tak i Oscara. James Coco za roli ve filmu Jen když se směju z roku 1981 a Amy Irvingová za ztvárnění ve snímku Jentl z roku 1983. Mezi nominovanými na Oscara a ve stejném roce i na malinu byli i Christopher Walken, Alec Baldwin, ale ne za stejnou roli. V roce 2010 získala Zlatou malinu i Sandra Bullocková za roli ve filmu Slečna zamilovaná, osobně sošku přebrala a s úsměvem na tváři ještě přítomným věnovala DVD s tímto filmem. Druhý večer si odskočila na Ceny Akademie, kde zase přebírala Oscara v kategorii nejlepší herečky za roli ve filmu Zrození šampióna. Sandra Bullocková si tak získala respekt a uznání všech.

Foto: Profimedia.cz

Sandra Bullocková přijala Zlatou malinu v roce 2010

Foto: Profimedia.cz

Slečna zamilovaná (2009)

Foto: Profimedia.cz

Halle Berryová při přebírání Zlaté maliny paroduje sama sebe, když získala Oscara

Foto: Profimedia.cz

Catwoman (2004)

Herečka Halle Berryová také předvedla, že umí přijmout porážku. V roce 2005 všechny překvapila svou reakcí, když přebírala Zlatou malinu za nejhorší herečku v Catwoman, přičemž parodovala sama sebe při výstupu přebírání Oscara za ztvárnění ve snímku Ples příšer v roce 2002. Obě tyto herečky dokazují, že je třeba brát Zlaté maliny s nadsázkou a umět přijmout porážku. Je třeba si uvědomit, kdo rozhoduje o tom, že se filmový umělec stane toho roku tím nejhorším. Proto se mezi nominovanými filmy nejvíce objevují muzikály, romantické komedie a parodie.

V letošním a zatím posledním ročníku získaly nejvíce nominací snímky Twilight sága: Nový měsíc, Poslední vládce větru, Sex ve městě a Exmanželka za odměnu. Tři filmy romantické, určeno spíše ženskému publiku a jeden, původně s velkým potenciálem, se stal spíše zajímavým filmem pro děti plný digitálních efektů. Také se objevila nominace, nad kterou kdekdo kroutí hlavou. Například v kategorii nejhorší režie se objevil Silvestr Stallone a jeho Expendables: Postradatelní. Přitom snímek byl komerčně úspěšný, po akční stránce se vracel k 80. letům a byl plný hereckých es.

Zlaté maliny dostávají nejčastěji parodie a muzikály

V současnosti mají Zlaté maliny tyto hlavní kategorie: nejhorší film, nejhorší režie, nejhorší herec v hlavní roli, nejhorší herečka v hlavní roli, nejhorší herec ve vedlejší roli, nejhorší herečka ve vedlejší roli a nejhorší scénář. Dalšími, spíše zvláštními kategoriemi, které jsou právě typické pro ocenění toho nejhoršího, nejlepší byste totiž jen těžko hledali, jsou nejhorší remake či pokračování, letos to vyhrál snímek Sex ve městě 2, a nejhorší 3-D, což vyhrál Poslední vládce větru. Tyto dvě kategorie byly speciálně vytvořeny pouze pro filmy roku 2009.

Foto: Profimedia.cz

Poslední vládce větru (2010)

Foto: Profimedia.cz

Twilight sága: Zatmění (2010)

Poslední kategorie je spíše úsměvná, jedná se o nejhorší filmovou dvojici, pár či skupinu, tuto kategorii s přehledem vyhrála skupina čtyř žen ve filmu Sex ve městě 2. Mezi nominovanými bylo například i „celé obsazení“ snímku Twilight Sága: Nový měsíc.

Zajímavosti 31. března

Svátek: Kvido

Významné události:

1889  v  Paříži  byla dostavěna  Eiffelova věž .

1901 v pražském Národním divadle měla premiéru opera Rusalka.

1904 v průsmyku u vesnice Guru, při tzv.  Younghusbandově expedici , Britové zmasakrovali neútočící  tibetské  vesničany.

1966 SSSR vypustil Lunu 10, později se stala první vesmírnou sondou, která se přiblížila k Měsíci.

2005 komisař  NHL  Gary Bettman oznámil, že celá sezóna 2004–05 se kvůli probíhající stávce ruší.

Významná narození:

1596 René Descartes, francouzský filosof, spisovatel a matematik (Pojednání o metodě, Rozjímání nad první filosofií, Geometrie).

1936 Jana Rybářová, česká herečka (Stříbrný vítr, Z mého života, Dalibor, Proti všem).

1943 Christopher Walken, americký herec (Žoldáci, Nebeská brána, Mrtvá zóna, Batman se vrací, Pravdivá romance, Ospalá díra).

1962 Michal Viewegh, český spisovatel a publicista, jeho knihy jsou často zfilmovány (Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu, Román pro ženy).

1971 Ewan McGregor, britský herec (Trainspotting, Star Wars I., II. a III., Moulin Rouge, Velká ryba, Muži, co zírají na kozy, Ostrov, Andělé a démoni).

Zlaté maliny, ale také Oscaři jsou u filmových fanoušků hodně individuální a subjektivní. Zatímco emo-fanoušek Twilight Ságy by tento snímek ocenil oscarovou soškou hned v několika kategoriích, hlavně za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli Roberta Pattinsona, fanoušek kvalitních a kultovních filmů hází do jednoho pytle všechny romantické filmy, muzikály a jiné zženštilé snímky. Tak to zkrátka je. Změnit to můžeme pouze tak, že se staneme porotci Zlatých malin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám