Hlavní obsah

Před 65 lety poslal Truman do světa své špióny

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agenti, špióni, vyzvědači, takzvaní pracovníci národní bezpečnosti, ti všichni mají jedno společné. CIA, Central Intelligence Agency, Ústřední zpravodajská služba posvěcená samotným americkým prezidentem Harrym S. Trumanem 22. ledna 1946.

Foto: Profimedia.cz

Ústředí CIA v americkém státě Virginia.

Článek

Zpravodajská služba USA má za úkol provádět tajné operace po celém světě ve prospěch nikoho menšího než USA. Má mírně řečeno vnější pole působnosti, ale všichni vědí, že se jedná především o špionáže. CIA se stala nástupcem OSS (Office of Strategic Services), která působila za druhé světové války. Je odpovědná za politiky Spojených států amerických a pracuje na základě tajných činností na příkaz prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

33. americký prezident Harry S. Truman rozhodl po druhé světové válce pokračovat ve špionážní činnosti USA a napsal směrnici, kterou vytvořil budoucí CIA.

OSS koordinovala a realizovala špionáže za nepřátelskou linií pro americkou armádu. CIA byla založena na základě národního bezpečnostního zákona, který nezahrnuje policii ani právní prosazování, a to jak doma, tak v zahraničí.

První pracovníci CIA byli z ministerstva

Před 65 lety, těsně po druhé světové válce, se prezident USA Harry Truman rozhodl pokračovat ve špionážní činnosti USA a napsal směrnici, kterou vytvořil CIG (Central Intteligence Group), Ústřední zpravodajskou skupinu. V ní například ustanovil povinnosti skupiny a hlavně ředitele. Dále podotkl, že nezahrnuje policii ani zákony, nad ní je jen prezident USA.

Prvním ředitelem Ústřední zpravodajské skupiny, později přejmenované na službu, byl admirál Sidney W. Souers jmenovaný už 24. ledna 1946. Za druhé světové války sloužil jako zástupce ředitele námořní zpravodajské služby. Po válce měl pomáhat se zpravodajskými reformními plány přímo v Bílém domě, ale prezident Truman se rozhodl k razantnímu řešení ještě dříve než Souers překročil práh Domu.

Foto: Profimedia.cz

Pamětní deska CIA. Hvězdy znázorňují muže a ženy, kteří zemřeli ve službách této organizace, jejich jména zůstávají i nadále utajena.

Prvními zaměstnanci CIG byla hrstka lidí z ministerstva zahraničních věcí a od ozbrojených složek. Zatím skupina neměla žádný zákonný mandát, ředitel nemohl podepisovat smlouvy, ani najmout nové lidi, a už vůbec nesměl shromažďovat informace od agentů v terénu. To vše se však mělo změnit.

Známe jen název CIA

Souers 15. února poslal Trumanovi první Denní přehled, což se stalo už tradicí a následně povinností, kterou musel a musí ředitel CIA plnit. Prezident Spojených států si přehled oblíbil. Do konce roku 1946 služba získala oprávnění mluvit do zahraničních akcí a ředitel i odpovědnost za všechny tajné americké aktivity v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Znak americké Ústřední zpravodajské služby CIA

18. září 1947 byla CIG přejmenována na CIA a má pravomoci, které si můžeme už jen domýšlet, avšak těmi hlavními se USA netají. Dostává štědrý rozpočet, jenž daňovému poplatníkovi není znám. Nachází se v komplexu, který je jako řada dalších důležitých vládních budov v USA jednou z nejstřeženějších budov na světě, a ze zákona nesmí působit na území USA, pouze v zahraničí.

Zajímavosti 22. ledna

Svátek: Slavomír

Významné události:

1905 „Krvavá neděle“ v ruském Petrohradu. Více než 1000 lidí ze 140 tisíců protestujících dělníků bylo postříleno carskou armádou.

1927 poprvé živě komentován fotbalový zápas v rádiu do celého světa. Zápas mezi Arsenal FC a Sheffield United.

1941 britské a australské jednotky pod vedením generálporučíka Richarda O’Connora dobyly Tobruk.

1968 Apollo 5 vypustila do vesmíru první lunární modul.

1984 společnost Apple Macintosh jako první zpopularizovala počítačovou myš.

Významná narození:

1561 Francis Bacon, anglický filosof, vědec a státník (Nové Organon, Nová Atlantis).

1788 George Gordon Byron, anglický spisovatel (Childe Haroldova pouť, Korzár, Kain).

1875 D. W. Griffith, americký filmový režisér (Zrození národa, Intolerance, Cesta na východ).

1906 Robert E. Howard, americký spisovatel žánru fantasy (Conan Barbar, Conan Dobyvatel, Salomon Kane).

1909 Josef Kocourek, český spisovatel (Zapadlí vlastenci, Srdce v dlani, Extáze).

1926 Ota Hemele, český fotbalista, většinu své kariéry hrál ve Slavii Praha, v reprezentaci působil 1948-1954.

1929 Petr Eben, český hudební skladatel, nositel titulu francouzského ministerstva kultury Rytíř umění a písemnictví.

1949 Steve Perry, americký zpěvák a hudebník, z kapely Journey.

1951 Ondrej Nepela, slovenský krasobruslař, pětinásobný Mistr Evropy, trojnásobný Mistr světa, vítěz ZOH 1972 v Sapporu.

1955 Ladislav Vízek, český fotbalista, reprezentant 1977-1986, zlato z LOH 1980, bronz na ME 1980, většinu své kariéry odehrál za Dukla Praha.

1965 Steven Adler, americký bubeník kapely Guns N‘ Roses.

1975 David Výborný, český hokejista, pětkrát zlato z MS, bronz ze ZOH 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám