Hlavní obsah

Znečištěné prostředí zabíjí náš čich. To má dopad i na váhu, tvrdí vědkyně

Novinky, luk

Život v průmyslové společnosti ničí naše smysly, tvrdí vědci. Lidstvo pod zářivkami a u monitorů si kazí zrak, ale tím to nekončí. Postupně přichází také o čich, což má nepříjemné dopady na lidské zdraví. Upozornila na to americká vědkyně Kara Hooverová.

Ilustrační foto

Článek

„Náš čich se vyvíjel ve velmi bohatém prostředí, v němž jsme byli neustále v těsném kontaktu se svým přirozeným prostředím,“ řekla britskému listu The Daily Telegraph Kara Hooverová, odbornice na evoluci čichu. „Dnes se ale přírodě vzdalujeme a žijeme na znečištěných místech.“

Hooverová před časem vystoupila na kongresu Americké asociace pro rozvoj vědy v Bostonu s tvrzením, že lidé, kteří mají oslabený čich, často trpí nadváhou, protože si vybírají jídla s výraznější chutí. Jsou také více ohroženi depresemi a úzkostí.

Jednoduché, drsné pachy způsobené znečištěním prostředí, odpadky i nepořádkem uvnitř budov postupně podle ní oslabují naši schopnost rozpoznat jemné nuance v přírodě. V konečném důsledku se to podepisuje na lidském zdraví, protože čich je důležitý pro rozeznávání toho, co je pro člověka dobré a vhodné a co ne.

Chce více zeleně ve městech

Slabý čich také ovlivňuje chuť, což znamená, že ti, kteří toho mnoho necítí, vyhledávají výrazné, silné chutě. Nejčastěji je však nalézají ve slaných, mastných pokrmech, které přispívají k rozvoji nadváhy nebo obezity. Naproti tomu lidé s ostrým čichem bývají štíhlejší, protože je uspokojí jemnější a zdravější chutě, vysvětluje Hooverová.

Lidé, jejichž čich otupěl, mají často obavy z odéru vlastního těla, protože nevědí, jestli voní, nebo páchnou, dodává výzkumnice.

„Jsou v ohrožení, protože neucítí včas ohrožující pachy, jako jsou různé plyny nebo kouř. Navíc trpí sníženou kvalitou života, protože už nedokážou cítit vůni jídla nebo například svých dětí,“ poznamenala ještě.

Vědkyně na kongresu v Bostonu prohlásila, že by ráda byla svědkem opětovného „zelenání“ měst, které by více chránilo lidský čich.

Reklama

Výběr článků

Načítám