Hlavní obsah

Zemřel lékař, který pomohl vymýtit neštovice

Americký lékař a epidemiolog Donald Henderson, který se v 60. a 70. letech zasloužil spolu s českým epidemiologem Karlem Raškou o vymýcení pravých neštovic ve světě, zemřel ve věku 87 let. Henderson zemřel na zdravotní komplikace po zlomenině kyčle, informovala v neděli večer BBC.

Foto: Reuters

Lékař Donald A. Henderson (vlevo) je na symbolické fotografii z Atlanty, jak dostává očkování proti neštovicím

Článek

Henderson „změnil svět k lepšímu”, vzdal mu hold Tom Inglesby, který řídí centrum pro zdravotní bezpečnost na Pittsburghské univerzitě.

Henderson vedl od roku 1966 kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) za zbavení Afriky a Asie jedné z nejsmrtelnějších chorob, uvedla BBC. Po práci pro WHO působil jako vědecký poradce tří amerických prezidentů a zastával další vědecké a lékařské funkce.

Pravé neštovice zabily jen v minulém století 300 až 500 miliónů lidí, umíral na ně zhruba každý třetí nakažený. WHO tuto nemoc označila za zcela vymýcenou v roce 1980.

Pravé neštovice se staly první nakažlivou chorobou, kterou se podařilo vymýtit pomocí celosvětově organizovaného úsilí. Hendersonovi, který tento boj vedl, zpočátku dával málokdo šance na úspěch, on se ale ve spolupráci s Karlem Raškou zaměřil místo masového očkování na izolování ohnisek nákazy a systematické proočkování okolí.

Celkové náklady vymýcení neštovic WHO odhaduje na 300 miliónů dolarů (dnešních 7,2 miliardy Kč). Do kampaně se zapojilo přes 200 000 lidí ve více než 70 zemích světa.

Pravé neštovice
Pravé neštovice se poprvé vyskytly zřejmě před více než 3000 lety v Indii a v Egyptě a po celá staletí patřily k největším metlám lidstva. Po příchodu bílých lidí na americký kontinent virus vyhubil podle některých údajů až 90 procent původní indiánské populace. Jen v uplynulém století zabily přes 300 miliónů lidí.
Patří do čeledi Poxviridae a nemají nic společného s virem planých neštovic.
V roce 1959 zahájila Světová zdravotnická organizace (WHO) s touto chorobou boj, o 19 let později byl vyléčen poslední pacient. Oficiálně byly neštovice prohlášeny za vymýcené 8. května 1980. Vydatně k tomu přispěli i českoslovenští vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám