Hlavní obsah

Zemi hrozí oteplení o šest stupňů Celsia

Novinky, Luděk Fiala
Londýn

Průměrná teplota na planetě Zemi by se mohla v budoucnu zvýšit až o šest stupňů Celsia, pokud lidstvo nezačne okamžitě snižovat emise CO2, uvádí nová analýza. Vědci ze sítě Global Carbon Project zjistili, že mezi lety 2000 až 2008 emise vzrostly o 29 procent.

Článek

Nárůst vypouštění zplodin mají na svědomí výhradně rozvojové země, ovšem čtvrtinu z tohoto růstu způsobuje výroba zboží, které se spotřebovává v rozvinutých průmyslových státech. Znamená to, že bohaté státy sice snížily svou vlastní produkci CO2, ale zároveň ji přesunuly do rozvojových zemí.

Studie publikovaná ve vědeckém časopise Nature Geoscience přichází v době, kdy se politici měsíc před summitem OSN věnovaným klimatu nemohou shodnout na společném postoji. Podle profesorky Corrine Le Querové, která tým vědců vedla, by nová zjištění měla vyburcovat politiky k akci.

Konference v Kodani - poslední příležitost

"Víme, jak dlouho potrvá změna energetické infrastruktury, proto si myslím, že konference v Kodani příští měsíc je naší poslední šancí, jak hladce a organizovaně stabilizovat oteplení do dvou stupňů Celsia," uvedla Le Querová pro BBC.

"Pokud nebudou závěry summitu dostatečně silné, nebo pokud státy nebudou své závazky dodržovat, nebude z toho dva a půl nebo tři stupně, ale pět nebo šest. To je dráha, na které se teď nacházíme," varuje profesorka, která působí na britské University of East Anglia a je hlavní autorkou nově publikované studie.

Podle expertů se snižuje schopnost rostlin a oceánů absorbovat zplodiny CO2 ze spalování fosilních paliv. Vzestup teplot by mohl podle Le Querové nastat na konci tohoto a na začátku příštího století.

Recese nárůst emisí zpomalila, ale jen dočasně

Global Carbon Project (GCP) je síť vědců a akademických institucí z celého světa. Vyhodnocují všechny možné zdroje dat od sledování atmosféry k výročním zprávám podniků a z nich vypracovávají podrobný přehled emisí oxidu uhličitého a tendence k jejich růstu či poklesu.

Podle jejich zjištění emise ve světě před rokem 2002 rostly zhruba o jedno procento ročně. V posledních letech ale růst zrychlil na tři procenta za rok, přičemž hlavním původcem tohoto zvýšení je ekonomický vzestup Číny.  

GCP tvrdí, že emise za letošní rok poklesnou o tři procenta, nicméně s koncem ekonomické recese začnou opět stoupat.

Vyspělé země zatížily "svými" emisemi třetí svět

Jedním z nejvíce alarmujících zjištění studie GCP jsou rozdíly mezi přímou produkcí CO2 daného národa a emisemi generovanými v souvislosti s výrobou zboží a služeb, které týž národ spotřebovává.

Například ve Velké Británii podle analýzy sice mezi lety 1992 až 2004 klesly emise CO2 o pět procent, nicméně emise spojené se zbožím, které bylo v zemi spotřebováno, stouply za stejné období o plných 12 procent.

"Vyspělé země exportovaly do rozvojových zemí své vlastní emise, které by vypustily, kdyby samy uspokojovaly rostoucí spotřební apetit svých občanů v průběhu posledních dvou dekád," komentoval údaj John Finnegan z australské výzkumné agentury CSIRO.

"V jistém smyslu rozvinutý svět je zodpovědný za významnou část emisí produkovaných v rozvojových zemích," dodal.

V průměru spotřebuje ročně každá lidská bytost na světě zboží a služby spojené s produkcí 1,3 tuny CO2, v roce 2000 to bylo pouze 1,1 tuny. Podle analýzy GCP by pro udržení globálního oteplení do dvou stupňů Celsia bylo potřeba snížit emise na hlavu o 0,3 tuny na hlavu do roku 2050.

Reklama

Související články

Krize má pozitivní dopad na ovzduší

Světová hospodářská krize v roce 2009 snížila objem emisí skleníkových plynů o tři procenta. Ve své připravované výroční zprávě to podle serveru BBC uvádí...

Výběr článků

Načítám