Hlavní obsah

V základním táboru pod Everestem se objevily mouchy

Novinky, rei

Oteplování klimatu se projevilo také v nejvyšším pohoří světa. V základním táboru pod Mount Everestem, ve výšce 5000 metrů nad mořem, se k nemalému překvapení místních šerpů letos poprvé objevily mouchy. Uvedl to britský deník The Guardian.

Foto: Reuters

Nepálská vesnice Khumjung pod Mount Everestem

Článek

Nepálský šerpa Dawa zaslechl bzučení v základním táboře poprvé zkraje roku. „Co to, k sakru, je?“ ptal se s kolegy, než objevili velkou mouchu domácí. Ještě před pár lety by to bylo něco nepředstavitelného, žádný hmyz by ve výšce 5360 metrů nepřežil.

„Stalo se mi to letos dvakrát. Himaláje se oteplují a rapidně se mění. Ledovce tají a už to není jenom sezónní záležitost. Děje se to velkou rychlostí a je to očividné. Podívejte se na ledovec Khumbu (na jižní straně Everestu) - uvidíte jasnou linii, kde byl ledovec vystaven slunci. Metry tlustého ledu roztály během pár dekád,“ řekl šerpa, jehož děda doprovázel prvního horolezce na Everestu Edmunda Hillaryho.

„Můj děda brával jaky do Gokia, které bylo na druhé straně nejdelšího nepálského ledovce Ngozumba. Šel tam po ledu, který tam už není - je to jen kamenná pustina,“ poznamenal Dawa a doplnil, jak se změny odrážejí na životě v jeho vesnici: „Led nad naší vesnicí teď taje ve výšce 5500 metrů, dřív to bylo 3750 metrů. Vesnice zažívá delší sucha. Dřív trvala pár měsíců, teď neprší sedm měsíců. Máme méně vody a počasí se mění nepravidelně. Dívky teď chodí dvě hodiny pro vodu. Zasáhlo to také turismus, protože vesnice, které měly pro horolezce spoustu vody, je teď nemají a vesničané přicházejí o obchody“.

Podle něj každoročně ustoupí himalájské ledovce o 10 až 20 metrů. Dokládá to vznik a růst ledovcových jezer GLOF. Nejhrozivěji se zvětšuje jezero Imja, ročně o 74 metrů. Obyvatelé v údolí se obávají protržení hráze. Kromě toho, že by hektolitry vody zatopily místní vesnice, smetly by i asi 70 procent cesty k základnímu táboru pod Everestem.

Reklama

Výběr článků

Načítám