Hlavní obsah

Ždárské arboretum zatím nemusí ustoupit aquaparku

– Žďár nad Sázavou
Právo, Jaroslav Šnajdr

Léta budované arboretum se vzácnými dřevinami v areálu Základní školy Švermova ve Žďáru nad Sázavou nezanikne. Hrozba zániku nad ním visela kvůli budování zázemí pro návštěvníky budoucího aquaparku a relaxačního centra, které částečně v areálu školy vzniká.

Článek

Radní se ale zatím dohodli s vedením školy, které proti jeho rušení hlasitě protestovalo, na kompromisu. „Věříme, že školní zahrada i opalovací plocha pro aquapark budou moci fungovat vedle sebe,“ doufá starostka města Dagmar Zvěřinová (ČSSD).

Jak bude hranice mezi nimi vyznačena, ale zatím není jasné. Vedení města chce vyčkat do doby, kdy bude přestavba současného krytého bazénu na aquapark vrcholit a přijdou na řadu terénní úpravy. Část zahrady se záhony se zeleninou a několik stromů ale už nyní musely stavbě aquaparku ustoupit.

Především je třeba zajistit bezpečí dětí

Město musí podle starostky hlavně zajistit oddělení záhonů arboreta od probíhající výstavby tak, aby žáci mohli na školním pozemku nerušeně pracovat.

„Zahrada je nyní součástí stavby a vzhledem k tomu, že je jaro, děti budou na zahradě pracovat. Proto je nutno zajistit jejich bezpečí. Na kontrolním dnu proto firmu upozorníme na potřebu vytvořit ochranné hrazení a zároveň bezpečný přístup žáků do zahrady,“ doplnila Zvěřinová.

Jak bude symbióza arboreta a aquaparku, který má být otevřen veřejnosti příští léto, vypadat, ukáže až čas. „Musíme vyzkoušet, jak bude provoz fungovat.

Pokud se po roce provozování ukáže, že plocha na opalování nestačí, začneme znovu se školou jednat a hledat řešení,“ dodala Zvěřinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám