Hlavní obsah

Zažít pravěk. Akademie věd láká na Archeologické léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vládl na stolové hoře Vladař v době železné, co se odehrálo v Býčí skále, jak vypadají nejstarší tuzemské jeskynní malby? Archeologické ústavy Akademie věd ČR v Praze a Brně s vědeckými a muzejními regionálními pracovišti připravily komentované prohlídky desítek míst. V rámci letní akce si zájemci budou moci zkusit práci archeologů i zažít pravěk na vlastní kůži.

Foto: J. Marounek, ARÚP

Stolová hora a hradiště Vladař na Karlovarsku (katastrální území Záhořice)

Článek

O prázdninách mohou zájemci při akci s názvem Archeologické léto prozkoumat v doprovodu odborníků archeologické lokality po celém Česku a vydat se po stopách předků. Na všemožné otázky dostanou odpovědi přímo v terénu.

Od konce června do začátku září archeologové naplánovali na 250 komentovaných prohlídek vybraných lokalit, na které si lidé mohou rezervovat termín přes web.

Výstavba D3 odkryla na jihu Čech poklady pravěku i středověku

Věda a školy

Podle Elišky Zvolánkové z tiskového oddělení Akademie věd si lidé mohou rezervovat prohlídky probíhající od 30. června, přičemž celá akce oficiálně potrvá do začátku září. „Podle rezervačního systému jsou ještě v prvních zářiových dnech rozplánované prohlídky, do půlky měsíce pak jedna za týden, než bude konec,“ upřesnila pro Novinky.

Foto: P. Zajíček

Kateřinská jeskyně severně od Brna (CHKO Moravský kras)

„Rozšiřujeme tak nabídku poznávacích a výletních cílů pro laickou i poučenou veřejnost v době (stále ještě) ovlivňované přetrvávající pandemickou situací o jedinečnou šanci ‚prozkoumat' lokality známé i ty méně známé,“ poznamenal tiskový mluvčí Archeologického ústavu AV ČR Jaroslav Řídký.

Prohlídky budou podle jeho slov zajišťovat zkušení archeologové, kteří zájemcům představí, co obnáší práce archeologa a co se skutečně skrývá v zemi na známých i pozapomenutých lokalitách.

Být přímo u probíhající terénní práce

S archeologickou prací v terénu se lidé budou moci seznámit např. přímo při výzkumu odborníků v Doudlebech nad Orlicí či v Těšeticích-Kyjovicích. V Polešovicích si ji budou moci i zkusit. Některá naleziště bude možné procházet v terénu s průvodcem i virtuálně.

Foto: ARÚB

Hradisko u Mušova

Zajímavý bude nepochybně i průzkum Kateřinské jeskyně severně od Brna v CHKO Moravský kras, stejně tak římské vojenské pevnosti u Mušova.

Šest tisíc let staré ženy se zhmotnily v Brně

Věda a školy

A třeba v Praze si lidé mohou v doprovodu odborníků prohlédnout hradiště Závist a zříceninu kunratického hradu nebo se s nimi vydat na archeologickou vycházku údolím Vinořského potoka.

Foto: Z. Kačerová, ARÚP

Hradiště Závist v Praze

Je rovněž možné se seznámit s archeologickými památkami prostřednictvím tzv. Archeologického atlasu, který nabízí virtuální prohlídky.

Lebku ženy žijící před 45 tisíci lety doplnilo tělo i tvář. Navrhněte jí jméno

Domácí

Reklama

Související články

Kalich ukrýval vzácné písemnosti

Novou krytinu dostane sedlová a valbová část střechy památkově chráněného domu Kalich v centru Litoměřic. Na jeho věži budou provedeny lokální opravy...

Výběr článků

Načítám