Hlavní obsah

Zářivé skvrny na Ceresu dál motají vědcům hlavy

Novinky, zgl

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil nové snímky trpasličí planety Ceres, na kterých jsou jasně vidět zářící skvrny. Přestože se vědci snaží odhalit jejich původ už od letošního února, stále se jim to ještě nepodařilo.

Dvě zářící skvrny na trpasličí planetě CeresVideo: NASA

 
Článek

Fotografie byly pořízeny sondou Dawn 14. a 15. dubna ve vzdálenosti zhruba 22 000 km od severního pólu planetky. Dvě jasně zářící skvrny na trpasličí planetě, která je s průměrem 975 kilometrů největším objektem obíhajícím mezi drahami Marsu a Jupiteru, přitom byly sondou pořízeny už ze vzdálenosti 83 000 kilometrů. [celá zpráva]

Přestože nejnovější snímky byly pořízeny z výrazně bližší vzdálenosti, vědcům k rozuzlení hádanky stále nepomohly. „Nejjasnější místo je pro naši kameru stále příliš malé, zároveň je ale jasnější než cokoliv jiného na Ceresu,“ podotkl Andreas Nathues, který se věnuje výzkumu sluneční soustavy v německém institutu Maxe Plancka.

Foto: NASA

Jasné skvrny jsou vidět v pravém spodním rohu snímku

Šéf mise Dawn už dříve prohlásil, že by jasné skvrny mohly být ve skutečnosti vulkánem, jedním dechem ale dodal, že „si budeme muset počkat na lepší rozlišení, než budeme moci dělat jakékoliv závěry“.

S konkrétními závěry jsou vědci opatrní především proto, že zářivost skvrn je poměrně neobvyklá. „Je to pro nás stále velká záhada,“ prohlásil Nathues.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace cesty sondy Dawn k planetce CeresVideo: NASA Jet Propulsion Laboratory

Vědci tak nyní čekají na konec dubna, kdy by se sonda Dawn měla přiblížit k trpasličí planetě Ceres na vzdálenost 13 500 km. Během nadcházejícího roku by se měla sonda přiblížit k největšímu objektu obíhajícímu mezi drahami Marsu a Jupiteru až na vzdálenost menší než 300 km.

Ceres je vůbec prvním objeveným objektem, jenž obíhá mezi drahami Marsu a Jupiteru. Poprvé jej člověk spatřil už v roce 1801. Se svým průměrem 975 kilometrů je zároveň největším objektem v dané oblasti a svojí hmotností představuje téměř třetinu hmotnosti všech asteroidů v pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem.

Foto: NASA

Sonda Dawn ve vesmíru

Sonda Dawn odstartovala v roce 2007

Na svou dalekou cestu se sonda Dawn vydala v září 2007. Během pozorovací mise se se svým prvním cílem setkala v polovině roku 2011, konkrétně šlo o planetku Vesta – třetí největší a druhé nejhmotnější těleso své kategorie.

Vesta se stejně jako Ceres nachází mezi drahami Marsu a Jupiteru.

Po průzkumu první planetky zamířila díky iontovým motorům sonda Dawn na sklonku roku 2012 na druhou část své výpravy – k trpasličí planetě Ceres. Zde bude stejně jako v okolí Vesty shromažďovat data o gravitačním poli a spektrometrii hornin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám