Hlavní obsah

Zájem o studium v zahraničí roste

Právo, kil

Vyjet na několik měsíců do ciziny a účastnit se výuky na tamní univerzitě umožňuje svým studentům většina českých vysokých škol. A vysokoškoláci takové možnosti rádi využívají. Hlavní důvody, pro něž se mladí lidé vydávají do zahraničí, jsou nové zkušenosti, kontakty, a především vylepšení jazykových znalostí.

Foto: Profimedia.cz

Humboldtova univerzita v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

„O výjezdy do zahraničí v rámci programu Erasmus+ mají studenti Vysokého učení technického (VUT) v Brně stále zájem. Každoročně vyjíždí zhruba 350 až 400 studentů na studijní pobyt a přibližně 130 studentů směřuje na praktickou stáž,“ uvedla mluvčí VUT Radana Koudelová.

Administrativní náročnost

Sbírat zkušenosti v zahraničí se rozhodla i studentka brněnské Masarykovy univerzity (MUNI) Kristýna Sládečková, která se po dvou letech studia vydala do Španělska.

„Byl to pro mě rozhodně přínosný semestr. Poznala jsem novou kulturu a hodně se zdokonalila ve španělštině. Byla jsem ale překvapená, kolik administrativy je s výjezdem spojeno,“ popsala své zkušenosti.

Na českých vysokých školách studuje čím dál více cizinců

Věda a školy

Administrativní náročnost programu připouštějí i univerzity. Různé země totiž vyžadují jiné dokumenty.

„Nejvíc papírování je ve Francii. Obecně si studenti musejí podat přihlášku do výběrového řízení a posléze na zahraniční partnerskou školu. Rovněž musí přijít podepsat smlouvu o přidělení finančních prostředků. Dále musí po návratu dodat dokumenty, které potvrdí splněný studijní plán,“ uvedla Ivana Herglová z Evropské kanceláře Rektorátu Univerzity Karlovy (UK) v Praze.

Vysoké školy se snaží svým studentům odjezd do zahraničí usnadnit. „Odbor zahraničních vztahů rektorátu organizuje několikrát do roka informační schůzky, kde se studenti mohou dozvědět všechny potřebné informace a podmínky, které je potřeba splnit, aby mohli na program Erasmus+ úspěšně vyjet. Podobné kratší informační přednášky pořádají i jednotlivé fakulty,“ vysvětlila Koudelová.

Zájem o Německo a Španělsko

Školy také sledují, jaké univerzity a země jsou mezi studenty nejoblíbenější. Nejčastěji si vysokoškoláci pro zahraniční výjezd vybírají německé nebo španělské univerzity, výjimkou ale nejsou ani studijní pobyty v Portugalsku, Francii nebo v Rakousku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám