Hlavní obsah

Za trest opisovali žáci už za faraonů

Tisíce zápisků na střepech rozbitých nádob, nalezených ve staroegyptském Athribisu severně od Luxoru vrhají nové světlo na každodenní život země na Nilu před dvěma tisíci lety. Na osmnácti tisících střepů jsou záznamy písařů, obchodníků, ale i obyčejných školáků.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka staroegyptské kresby faraona Ramsese VI.

Článek

Žáčci si na střepy zapisovali seznamy měsíců a řady čísel, aritmetické úlohy nebo gramatická cvičení.

„Je tam i ‚ptačí abeceda‘, která ke každému písmenu přiřazuje ptáka, jehož jméno daným písmenem začíná,“ řekl podle webu Science­Alert Christian Leitz z Ústavu pro starověká blízkovýchodní studia na tübingenské univerzitě, jehož tým střepiny objevil.

Střepiny sloužily i k výuce kreslení

Některé z nich obsahují i texty, které žáci opisovali jako trest za dnes už neznámé prohřešky – na jejich přední i zadní straně jsou stále dokola psány jedny a tytéž znaky. Takových zlomků keramiky se nalezla více než stovka. Zdá se, že nejen ony, ale i velká část dalších ostrak, jak se popsaným střepům také říká, je pozůstatkem starověké školy.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka staroegyptské kresby, tentokrát sup a další zvířata

Jiné střepiny nesou soupisy jmen nebo seznamy pro nákup potravin a věcí denní potřeby. Tak třeba účtenky za chléb ukazovaly, že chleby se prodávaly ve větším počtu, často po pěti, někdy však po deseti či dvaceti. Ze záznamů vyplývá, že mnohé kupující byly ženy.

Nápisy se objevují na střepech rozbitých nádob, protože ty byly mnohem dostupnější a levnější než papyrus. Ve starověkém Egyptě se ostatně ostraka používala i k zaznamenávání běžných obchodů, k opisování literatury a výuce psaní a kreslení.

V nálezech se proto objevují i obrazová ostraka. „Zachycují různá figurální vyobrazení včetně zvířat, jako jsou štíři a vlaštovky. Znázorňují také lidi, bohy z nedalekého chrámu, a dokonce geometrické obrazce,“ upozornil Leitz.

Archeologové objevili kus paže „Jičínské venuše“

Věda a školy

Více než čtyři pětiny nalezených střepů pokrývají nápisy v nejjednodušším, démotickém písmu starých Egypťanů. Výjimkou však není ani používání složitějšího hieratického a velmi složitého hieroglyfického písma. Texty jsou psány také koptštinou, která vznikla ze staré egyptštiny, či arabštinou, která se prosadila po islámském záboru země v 7. století.

Chrám zřídil bratr Kleopatry

Německý tým narazil na ostraka při vykopávkách západně od chrámu, který postavil Ptolemaios XIII., bratr slavné Kleopatry, který vládl v letech 51–47 př. n. l. Svatyně byla postavena před více než dvěma tisíci lety pro lví bohyni Repyt a jejího chotě Mina.

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou svázanou mumii

Zahraniční

Podobně rozsáhlý soubor ostrak byl dosud nalezen jen jednou. Počátkem devadesátých let objevili archeologové četné popsané úlomky ve starověké vesnici Deir el-Medina o něco níže po proudu Nilu. Texty však obsahovaly většinou poznámky o lékařství a medicínských praktikách, nikoli o denním životě jako nové nálezy.

Reklama

Výběr článků

Načítám