Hlavní obsah

Z rodinných škol v Praze 5 má být jedna anonymní

Právo, Petr Janiš

Radnice Prahy 5 nedávno čelila kritice, že jí utíkají peníze na náhrady zastupitelům a mzdy mnoha asistentů zdejších radních. Asi proto, že jí chybějí zdroje, se mají k nelibosti rodičů sloučit dvě rodinné základní školy – Plzeňská a Podbělohorská – do jediného komplexu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

I když odpor veřejnosti proti tomu je velký a starosta Radek Klíma (TOP 09) kvůli tomu musí čelit dopisům a interpelacím, sloučení škol obhajuje místostarosta Petr Lachnit (ČSSD).

A to z ekonomického pohledu, úsporami. „Ta částka je významná. Na neinvestičních výdajích, to je elektřina, plyn a doplatek mezd, bychom ušetřili asi 4 milióny korun,“ řekl Právu Lachnit.

Rodičům i vedení školy v lukrativní budově na Plzeňské ulici vadí, že zdejší radní pojali nápad je sloučit se školou v Podbělohorské, aniž by to prodiskutovali. I ZŠ Podbělohorská o sobě tvrdí, že „úspěšně usiluje o udržení rodinného charakteru malé školy“.

Děti, případně celé třídy z Plzeňské by se měly přesunout i do dalších škol. Košířská ZŠ Plzeňská má podle Lachnita třetím rokem po sobě nižší stav žáků na třídu, než připouští vyhláška. Podle ní má být ve třídě nejméně 17 dětí, na Plzeňské je to v průměru 16,3. A radnice musí tedy doplácet pedagogům jejich nevysoké mzdy.

Školní rada tvrdí: situace se lepší

Školní rada tvrdí, že se situace lepší. „V roce 2010 škola otevírá první třídu, do které jsou integrováni žáci nadaní. Zvyšuje se počet žáků v nynějším 2. (17 dětí) a 1. ročníku (19 dětí),“ napsali starostovi Klímovi zástupci školní rady.

„Škola integruje různé skupiny dětí – se specifickými poruchami učení, nadané děti, různá etnika či cizince s cílem maximálně rozvíjet potenciál každého z nich,“ potvrdila zastupitelům za rodiče Jeanne Bočková.

Každý rodič je podle ní raději, když je jeho dítě ve třídě jedním ze 17 a učitel se mu může více věnovat, než když je jeho spolužáků třeba 25. Škola se chlubí programem Nadaný žák i integrací dětí s poruchami učení.

O nápadu sloučit obě malé školy se má rozhodnout v listopadu. Pochybnosti mají i mnozí zastupitelé. „Soudíme, že jsou alternativy. Žádáme odklad a věcnou diskuzi, která nebyla,“ řekl Právu zastupitel Ondřej Velek (SZ). Radnice podle něho nyní investovala asi 1,7 miliónu korun do zřízení bezpečnostní agentury, kterou nepotřebuje.

Milan Macek (KSČM) nedávno upozornil, že radnice zastupitelům, kteří mají své zaměstnání, měsíčně vyplácí přes půl miliónu korun za ušlé mzdy. Stačí, když takový zastupitel napíše, že se připravoval na zasedání výboru a může si za měsíc přivydělat přes 30 tisíc korun. Další peníze pobírají početní asistenti radních. U nich se ale patrně škrty nenavrhují.

Reklama

Výběr článků

Načítám