Hlavní obsah

Vysokoškolská novela míří ke schválení Senátem beze změn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysokoškolská novela, která má změnit pravidla pro akreditace studijních oborů, míří v Senátu ke schválení beze změn. Horní komoře to po ústavně-právním výboru doporučil i její školský výbor, nicméně rovněž nejtěsnější většinou. Někteří z jeho členů, včetně senátorky ČSSD a vědkyně Evy Sykové, chtěli v předloze omezit praxi takzvaných létajících profesorů.

Foto: Petr Horník, Právo

Vědkyně Eva Syková

Článek

Jiní chtěli upravit ustanovení o vztazích rektora a děkana. Kvůli tomu panují spory mezi Českou konferencí rektorů a Radou vysokých škol.

Předseda konference a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima poukazoval na to, že podle sněmovní verze novely děkani museli s rektorem pouze projednat, koho na fakultách zaměstnají. Rektoři by tak ale byli podle Zimy odpovědni za to, co nemohou ovlivnit.

Náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková ale ve shodě s Radou vysokých škol požadovala, aby se novela neměnila s tím, že věc lze řešit v rámci vztahů univerzity a fakult.

Podle Sykové by profesoři museli mít souhlas mateřské VŠ pro zaměstnání na jiné škole. Podle kritiků by ale šlo o omezení v rozporu s Listinou základních práv a svobod

Stejně tak náměstkyně odmítla i návrh senátorky ČSSD Evy Sykové na regulaci praxe takzvaných létajících profesorů, kteří jsou zaměstnáni mnohdy jen formálně a nad rámec povolené délky pracovní doby na několika vysokých školách zároveň.

Podle Sykové by profesoři nově museli mít souhlas mateřské vysoké školy pro zaměstnání na jiné škole. Podle kritiků by to ale bylo omezení v rozporu s Listinou základních práv a svobod, neboť by se týkalo jen části učitelů, nikoli třeba pedagogů ze středních škol.

Odebírání neoprávněně získaných titulů

Novela, kterou má Senát schvalovat příští týden, upravuje mimo jiné odebírání neoprávněně získaných titulů a poplatky za uznávání vzdělání. Sociální stipendium, které mělo vládním návrhem vzrůst z 1620 na 2100 korun, má podle sněmovních úprav představovat čtvrtinu minimální mzdy.

Vysoké školy by měly být podle novely samostatnější i díky změně akreditací. Nynější akreditační komisi má nahradit nový Národní akreditační úřad, který by nevydával doporučení ministerstvu školství, ale rovnou povolení, a to nikoli pro studijní obory, ale pro určitou oblast. Jednotlivé obory by si pak vysoké školy vypisovaly samy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám