Hlavní obsah

Výška a inteligence, dvě vlastnosti, které se u lidí přitahují

Novinky, Pavel Stöckl

Skutečnost, že vyšší lidé jsou většinou chytřejší, než je průměr, souvisí s tím, že se jedinci s více centimetry a inteligencí navzájem přitahují. Častěji, než je v průměru obvyklé. Dokumentuje to nová studie publikovaná na Coloradské univerzitě v Boulderu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Vztah mezi oběma faktory lidské atraktivity byl prokázán už řadou výzkumů od roku 1970, ale dosud nebyla jejich souvislost správně chápána," upozornil na univerzitním webu docent psychologie a neurovědy Matthew Keller. Studie zároveň vyloučila, že by existovaly nějaké dominantní přirozené faktory vyplývající z prostředí, které by vytvářely vazbu mezi vyšší postavou a inteligencí.

"Nejen u lidí, ale také u zvířat zjistíte, že vlastnosti, které jsou sexuálně atraktivní, umožňují vytvoření vzájemně závislé vazby," vysvětluje Keller. Proto mají často zvířata s určitým znakem sexuální atraktivity přítomný i jiný znak, který zvyšuje jejich přitažlivost.

Potomci mají větší šanci na obojí

Výzkum coloradských behavioristů byl založen na podrobných údajích shromážděných o téměř osmi tisících lidech a především o dvojčatech a jejich rodičích. Dvojčata jsou ideálními objekty při prokazování, zda je konkrétní vlastnost dědičná nebo získaná vlivem životního prostředí či kombinací obojího.

Přestože existují výjimky, z výzkumu vyplynulo, že lidé s genem "vyšší postavy" si nejčastěji vybírají přátele i partnery s genem "vyšší inteligence". Díky tomu jejich potomci získávají s vysokou pravděpodobností základ pro získání obou znaků. Navíc se tato metoda výběru uplatňuje v nadprůměrné míře i v dalších generacích, takže se opakované potvrzuje, že vyšší lidé mají většinou inteligenci vyšší než průměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám