Hlavní obsah

Výjimka z očkování do školky pro děti z Ukrajiny nebude. Nemocnice mají navýšit kapacity

– Praha

Děti z Ukrajiny, které nebudou moci doložit povinná očkování, výjimku před nástupem do školky nedostanou. Budou si ale asi moci nechat udělat test na protilátky, jak začátkem týdne informoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Některé pediatry tisíce nových dětí znepokojují – obávají se, že nebudou stíhat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na hraničním přechodu Medyka.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v pondělí uvedla, že registrováno ke zdravotnímu pojištění je už v ČR asi 68 tisíc dětí. Kolik z nich nemůže očkování doložit, podle Dvořáčka jasné není.

Zrychlené přeočkování

V současné době je před nástupem dítěte do mateřské školy povinnost doložit všechna povinná očkování. Česká vakcinologická společnost v doporučení uvádí, že děti z Ukrajiny, které nebudou moci očkovacím průkazem prokázat, že mají všechna povinná očkování, by se měly ve zrychleném režimu přeočkovat. Taková vakcinace by trvala podle věku dítěte čtyři až osm týdnů.

„Budeme postupovat podle doporučení vakcinologů a WHO (Světová zdravotnická organizace),“ řekl Dvořáček.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Kapacity dětských praktických lékařů by podle něj v nejbližších dnech měly navýšit i ordinace v nemocnicích, kam by mohli uprchlíci směřovat. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek odhadl, že na jednu ordinaci dětského lékaře by při současných počtech v průměru připadalo asi 40 až 50 dětí ukrajinských uprchlíků. V krajích ale nejsou počty rovnoměrné, víc je jich v Praze, Brně a středních Čechách.

„Nyní nepřipravujeme žádný speciální bonifikační mechanismus, nejsme schopni předvídat, jak dlouho bude situace trvat,“ uvedl.

Krátkodobě by se podle něj úhrada řešila platbou za jednotlivé výkony, do budoucna by se zvažovalo i přijímání ukrajinských dětí do péče a měsíční platba kapitace jako u ostatních dětských pojištěnců. „Ale v tuto chvíli chceme řešit situaci ad hoc, platit výkonově veškeré zdravotní služby, které budou poskytnuty,“ dodal Kabátek.

Dvořáček: Větší nástup dětí do škol a školek příští školní rok

Podle Dvořáčka, který má zkušenosti s prací v humanitární oblasti, se ale nedá očekávat, že by ve velkém ukrajinské děti směřovaly do školek už v příštích dnech. Zpočátku by podle něj bylo i vhodnější, aby byly spolu v stejnojazyčných kolektivech, než se vzpamatují z traumatické zkušenosti útěku z vlasti.

FOTO: Děti prchající z Ukrajiny. Pohled na ně bolí

Válka na Ukrajině

Další integrace podle něj bude záležet na tom, jak dlouho bude současná situace trvat. Výraznější nástup dětí do škol a školek čeká až od příštího školního roku.

Proočkovanost v Ukrajině kolem 80 procent

Obecně mají ukrajinské děti stejná povinná očkování jako české děti, navíc se očkují proti tuberkulóze. Právě ta se na Ukrajině vyskytuje spolu se spalničkami častěji než v tuzemsku. Celková proočkovanost povinnými očkováními je ale v zemi nižší, kolem 80 procent.

Lékaři, kteří se angažovali proti povinnému očkování proti covidu-19, v pondělí médiím zaslali otevřený dopis adresovaný předsedovi České vakcinologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně Romanu Chlíbkovi, jenž je také šéfem Národního institutu pro zvládání pandemie, který radí ministrovi zdravotnictví. Odmítají v něm doporučení odborné společnosti, jež považují za nátlak.

Ve školách už neplatí covidová opatření, končí i roušky. Jak to bude s žáky z Ukrajiny?

Věda a školy

Varují, že pokud budou děti očkované proti nemocím, proti kterým už vakcínu dostaly –jen nemohou očkování prokázat –, může dojít k neadekvátní imunitní reakci. Žádají, aby bylo možné vyšetřit před očkováním dítě na protilátky, což právě připouští i náměstek Dvořáček. Patnáct podepsaných lékařů také deklaruje, že se doporučením společnosti nebude řídit.

Ministerstvo zdravotnictví na dopolední dotaz Novinek, zda opravdu bude možné vyšetření na protilátky, pokud dítě očkování nebude moci doložit, zatím neodpovědělo.

Obavy pediatrů

Každopádně, jak nedávno napsal deník Právo, celkově možná sto tisíc dětí z Ukrajiny představuje velkou výzvu pro české pediatry. Někteří mají obavy, protože počty praktických dětských lékařů v Česku už několik let klesají a mnoho z nich je v důchodovém věku.

„Situace u pediatrů není dobrá a v posledních letech spousta z nich ordinace zavřela. V terénu je nyní dětských praktiků zhruba 1800, v nemocnicích něco přes tisíc. A čekáme sto tisíc, možná víc dětí z Ukrajiny,“ řekla Právu předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Irena Hülleová.

Pediatři: Sto tisíc malých Ukrajinců nezvládneme

Domácí

„Děti, které sem přicházejí teď, potřebují hlavně akutní péči, některé mají zdravotní problémy. My se ale musíme připravit hlavně na preventivní péči a očkování,“ podotkla s tím, že pediatry čeká jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

„Budou nám muset pomoci všichni, kdo budou moci, především pediatři z nemocnic,“ připomněla.

Podle pediatričky a členky České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové není proočkovanost na Ukrajině dobrá a taktéž upozornila, že mnoho dětí bude muset být přeočkováno, aby zde vůbec mohly nastoupit do mateřských školek.

PŘEHLEDNĚ: Co schválila Sněmovna na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

Naproti tomu Jan Lebl, dětský lékař z motolské nemocnice a člen výboru České pediatrické společnosti při České lékařské společnosti J. E. Purkyně, velké obavy nemá. „V ČR se narodí sto tisíc dětí ročně a dětští lékaři tak mají bezmála dva miliony klientů, o které se starají. Teď k nim přibude možná padesát až sto tisíc ukrajinských dětí, což je dvě a půl až pět procent navíc,“ řekl Právu Lebl s tím, že „nejsme zatím pod extrémním tlakem“.

Bude dost míst?

Podle úterní tiskové zprávy spolku Pedagogická komora je nyní v tuzemsku velmi nízký počet volných míst v mateřských školách pro děti z Ukrajiny. Řešením by podle předsedy spolku Radka Sárköziho mohlo být zakládání dětských skupin, které financuje ministerstvo práce.

Do projektu ukrajinských jednotřídek se dosud přihlásilo 1250 uprchlíků

Válka na Ukrajině

„Z aktuálních statistik ministerstva školství vyplývá, že české mateřské školy jsou skoro plné. Počet volných míst pro děti z Ukrajiny je ve většině školek minimální. V mateřských školách, které zřizují obce, je průměrně 22 dětí na třídu. Maximálně může být v jedné třídě mateřinky 24 dětí. Na výjimku ještě o další čtyři děti více,“ uvedl Sárközi.

„Z hlediska celorepublikového průměru je volných míst pro děti z Ukrajiny v základních i střeních školách relativně dost, ovšem neplatí to pro všechny kraje nebo některé konkrétní školy,“ doplnila členka spolku, učitelka Markéta Emmer Illová s tím, že „určitý problém by mohl nastat v případě školních družin“.

Nebojte se, že teď nebude v MŠ a ZŠ místo, uklidňuje Gazdík rodiče

Věda a školy

„Pokud by vznikaly především samostatné třídy pro ukrajinské děti, kde by se do konce školního roku učily prioritně češtinu a ostatní výuku by měli žáci v ukrajinštině, bude muset vláda zaplatit ukrajinské učitelky a učitele češtiny,“ prohlásil Sárközi.

Ukrajinské ministerstvo školství organizuje distanční výuku pro žáky. Na svém webu zveřejnilo řadu učebnic i dalších elektronických materiálů. Někteří ukrajinští učitelé vyučují své žáky online.

Výběr článků

Načítám