Hlavní obsah

Vláda schválila nové platy pro učitele. Měly by začínat na 20 tisících korun

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Učitelé mohou začít slavit. Vláda v úterý v noci schválila zvýšení jejich mezd. Nejnižší plat kvalifikovaného pedagoga by měl od 1. ledna příštího roku začínat na 20 tisících korunách.

Foto: Profimedia.cz

Vláda konečně schválila zvýšení platů pro učitele. Začínat by měly na 20 000 korun.

Článek

„Jsem nesmírně šťastný, že se to podařilo, protože zkvalitňování školství není prioritou jen Věcí veřejných, ale i vlády,“ řekl Právu ministr školství Josef Dobeš (VV). Radost mu podle jeho slov pokazila včerejší stávka: „Nerozumnou stávkou si učitelé trošku nahlodali svoji prestiž.“

Například nastupující učitelky v mateřské škole spadající do deváté platové třídy by si měly polepšit až o 8000 korun. Kantoři na základních a středních školách, kterých se týká hlavně 11. a 12. platová třída, však i s třicetiletou praxí dostanou přidáno jen pár stokorun. Jejich tarif by se měl pohybovat lehce nad 24 tisíci. Ředitelé škol by měli teď vypracovat nové platové výměry v souladu s novými tabulkami a učitelé by je měli podepsat do konce roku.

Vláda měla řešit i snížení platů duchovních o deset procent, ale nakonec od toho ustoupila. Podle ministra práce Jaroslava Drábka (TOP 09) by to bylo nedůstojné, protože berou již tak málo. Průměr je okolo 16 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám