Hlavní obsah

Vítkovická firma vykovala obří láhev na vodík

Novinky,

Ostravský podnik Vítkovice Heavy Machinery (VHM), který cílí na vodíkové technologie, dokončil zavedení nové výroby kované maxinádoby na stlačený vodík. Firma zvládla technologii kování vysokotlaké ocelové láhve pro tlak až 1000 bar. Obří láhve o délce 12 metrů s vnějším průměrem 80 centimetrů budou sloužit například jako zásobníky pro plnicí stanice vozidel s vodíkovým pohonem.

Foto: VHM

Obří láhev na vodík měří 12 metrů.

Článek

„Kromě vozidel na vodík poslouží i jako zásobníky pro přebytečnou energii z alternativních zdrojů,“ vysvětlil technický ředitel VHM Miloš Bronček.

Obrovské množství plynu na jednom místě

Výhodou nádoby na vodík je především to, že je schopna pojmout obrovské množství plynu, který tak může být po dlouhou dobu k dispozici pro průmyslové využití na potřebném místě.

Foto: VHM

Firma je jediným dodavatelem nadrozměrných kovaných vysokotlakých vodíkových nádob na světě.

Běžně vyráběné vysokotlaké nádoby na stlačený plyn se vyznačují menšími rozměry, jejich uzavírání a tvorba hrdel probíhá na speciálních tvářecích strojích, které však u nového produktu nutné nejsou.

Vývojový tým z Ostravy navrhl a poté ve spolupráci s výrobou ověřil novou technologii kování během několika měsíců.

Jeden z nejdůležitějších zdrojů energie

Vodík je obnovitelnou surovinou, do budoucna se považuje za jeden z nejdůležitějších zdrojů energie. Jeho zásoby ve vodě jsou téměř nevyčerpatelné, dá se transportovat i skladovat. Z hlediska ochrany životního prostředí je jeho spalování čistší než spalování fosilních paliv, vznik vody totiž neprovázejí toxické sloučeniny ani skleníkové plyny. Vodík tak představuje trvale udržitelný a obnovitelný zdroj.

VHM jsou nyní jediným dodavatelem nadrozměrných kovaných vysokotlakých vodíkových nádob na světě. Výzkum a vývoj těchto nádob získal podporu v rámci projektu Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám