Hlavní obsah

Vesmírný bermudský trojúhelník dělá vědcům vrásky na čele

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bermudský trojúhelník ležící mezi Miami na Floridě, Portorikem (město San Juan) a Bermudami na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku budí zájem badatelů neustále, především kvůli pověsti o záhadném mizení lodí a letadel. Stejnou anomálii vědci pozorují také ve vesmíru, přímo nad Brazílií.

Foto: archiv NASA

Jihoatlantická magnetická anomálie dočasně vyřadila z provozu například počítače na Mezinárodní vesmírné stanici.

Článek

Ve vesmírném bermudském trojúhelníku, jak vědci tuto oblast přezdívají, dochází k poruchám satelitů i teleskopů. Službu zde vypověděly například počítače na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), uvedl server news.com.au.

Jihoatlantická magnetická anomálie se nachází v termosféře a podle vědců ovlivňuje všechny objekty, které jsou ve výšce nad 200 kilometrů nad zemským povrchem, zjistil v poslední době tým italských vědců. Proto se některé přístroje při průletu nad touto oblastí preventivně vypínají.

Intenzita magnetického pole Země je v dané oblasti údajně až o třetinu nižší.

Zóna vykazuje podle vědců nestandardní chování přístrojů kvůli zeslabené intenzitě magnetického pole Země. Ta je v dané oblasti údajně až o třetinu nižší, kvůli čemuž proudí do atmosféry vyšší dávka sluneční radiace.

A právě tato vyšší hladina energetických částic ovlivňuje přístroje, v horších případech je může i poškodit. Čím výše v termosféře objekty jsou, tím je radiace vyšší.

Lidi anomálie neohrožuje

Naopak do nižších vrstev atmosféry radiační pás nijak neproniká. Meteorologické balóny ve stratosféře ani letadla v troposféře tak nijak ovlivněny nejsou.

Podle vědců nejsou v ohrožení kvůli zeslabené intenzitě magnetického pole Země ani lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám