Hlavní obsah

Vědci vypěstovali umělé lidské srdce

Novinky, pst

Američtí vědci vypěstovali náhradní lidské srdce přímo z kmenových buněk. Přestože orgán ještě nebije v ničí hrudi, znamená jejich úspěch naději pro milióny kardiaků, kteří musí platit nákladné léky a terapie s vyhlídkou na smrt, kterou by se zdravým srdcem oddálili.

Foto: Profimedia.cz

Grafické znázornění lidského srdce

Článek

Experiment byl podle serveru MailOnline výrazným úspěchem v rámci rozvíjení programu pěstování vlastních orgánů. Cílem je vytvořit přímo z buněk vybraného pacienta funkční orgán.

„Srdce rostou a my doufáme, že začnou i tlouci během několika týdnů,“ uvedla doktorka Doris Taylorová, expertka na regenerativní medicínu z Minnesotské univerzity. Její tým už dříve vypěstoval nová fungující srdce krys a také domácích prasat.

I od dospělého člověka lze získat a vypěstovat jeho vlastní kmenové buňky. Ty se pak dokáží vhodnou manipulací přeměnit na buňky jakékoli tkáně v těle. Nejde totiž jen o pěstování srdcí, ale do budoucna i plic, ledvin nebo jater.

V tomto prvním úspěšném pokusu nešlo o úplně kompletní vytvoření srdce, protože vědci použili jako kostru dárcovský orgán (srdce domácích prasat). Odstranili z něj buňky svalů, ale zůstala propojovací kolagenová tkáň. Do ní pak vpravili kmenové buňky, které se množily a rostly kolem dané struktury a měnily na zdravé buňky srdeční tkáně.

Orgány vytvořené z vlastních buněk nebudou mít podle vědců problém s imunitní reakcí organismu, jako je tomu s orgány od dárců. Vysoké riziko odmítnutí dárcovského orgánu moderní medicína potlačuje silnými léky, které ovšem zvyšují krevní tklak, riziko selhání ledvin a rozvinutí onemocnění cukrovkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám