Hlavní obsah

Vědci v oceánu u Jižní Ameriky objevili brazilskou Atlantidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým japonských a brazilských vědců v Atlantském oceánu u Brazílie nalezl žulovou desku, která je podle nich pozůstatkem ztraceného kontinentu. Nález oživuje legendu o zatopené pevnině, o níž se poprvé zmínil Platón v roce 360 před naším letopočtem - o Atlantidě. Ta se podle řeckého filozofa měla nacházet někde mezi dnešní Afrikou a Jižní Amerikou. Informovala o tom agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci našli na dně Atlantiku možný ztracený kontinent Video: Reuters/Japan Agency For Marine-Earth Science And Technology

 
Článek

Nález žulové (granitové) desky byl uskutečněn asi 1200 kilometrů od Ria de Janeiro v hloubce přes 900 metrů. „Mohla by to být 'brazilská Atlantida'", uvedl brazilský geolog Roberto Ventura Santos. „Jsme si téměř jisti, ale potřebujeme tento předpoklad posílit,“ dodal.

Deska o rozměrech 10 krát 10 metrů byla objevena už loni, nedávný průzkum japonské miniponorky Šinkai 6500 však ukázal, že se pod mořem nacházejí další žulové objekty. „Je to neobvyklé, protože jde o granit,“ řekl Santos brazilskému deníku Estadao. „Granit se nenachází na dně moře. Je mnohem obvyklejší najít ho na pevnině,“ uvedl. Podle vědců je to důkaz, že kdysi v dávné minulosti byla tato pevnina pohlcena oceánem. Kolem desky byl objeven také křemenný písek, který se také pod vodou běžně nenalézá.

Atlantida je symbol

„Je to světově nejméně prozkoumaná oblast,“ prohlásil Hiroši Kitazato, japonský výzkumník, který vedl práce za japonskou agenturu JAMSTEC. „Myslíme si proto, že je velmi důležité ji prozkoumat,“ vysvětlil.

Vědci se domnívají, že objevili kontinentální kůru, ale je zapotřebí ještě další výzkum, který bude proveden v průběhu roku.

„Co se týče Atlantidy, hovoříme o ní spíše jako o symbolu. Nečekáme, že uprostřed Atlantiku najdeme ztracené město. Ale i kdybychom našli jen kůru, bude to obrovský objev, který může mít vliv na poznání expanze pevninského šelfu,“ dodal Santos.

Reklama

Výběr článků

Načítám