Hlavní obsah

Vědci už tuší, proč dorůstali dinosauři obřích rozměrů

Paleontologové se už dlouho snaží najít odpověď na otázku, jak je to možné, že dinosauři dosahovali tak velkých rozměrů a co jim to umožnilo. Poslední výzkumy ukazují, že hodně rostli už ve vejcích a po narození byl jejich růst velmi rychlý, uvedl v dubnu list USA Today. Informoval o výzkumu 190 miliónů let starých vajec nalezených v Číně, které zkoumá tým na torontské univerzitě.

Foto: Profimedia.cz

Lufengosaurus vystavený v Hong-kongu

Článek

Tým paleontologů pod vedením Roberta Reisze zkoumal vejce lufengosaura nalezené v čínském Kchun-mingu před 75 lety. Jde o jedny z nejstarších dinosaurů vůbec, žili před 190 milióny let.

Vejce mají délku kolem osmi centimetrů. Dospělý lufengosaurus měřil až 7,5 metru a jeho váha se odhaduje skoro na dvě tuny. Kostry dospělých jedinců byly nalezeny poblíž místa, kde se podařilo objevit vejce, jež zřejmě odplavila z hnízda povodeň a pak je pokrylo bahno.

Foto: Profimedia.cz

Kostra Lufengosaura

Za pomoci scanerů se podařilo nahlédnout do nitra vajec a také prozkoumat kosti. Ukázalo se, že embryo značně vyrostlo už ve vejcích a že se v nich i protahovalo. Podařilo se najít i stopy měkkých tkání, zejména kolagenu.

„Je to poprvé, co se můžeme podívat a poznat, jak rychle rostli dinosauři,“ uvedl Reisz, který zkoumal dvě stě drobných kostí mezi skořápkami vajec.

Foto: Profimedia.cz

Lufengosaurus vystavený v Hong-kongu

Výzkum okomentoval i jiný paleontolog, který se na něm nepodílel. „Tato studie může nakonec vrhnout světlo na tajemství, jak dosáhli dinosauři takové velikosti “ řekl Kenneth Carpenter utažské univerzity a dodal: "Můžeme předpokládat, že jejich kosti rostly velmi rychle.“

Lufengosaurus ze spodní jury patří stejně jako plateosaurus do skupiny prosauropodů, oproti němu však měl delší krk, který mu umožnoval živit se listím v korunách stromů. Přední končetiny měl krátké, zadní silné, zřejmě byl i dobrý běžec a byl možná částečně bipední.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám