Hlavní obsah

Vědci se snaží rozlousknout záhadnou smrt. Po 300 letech

Novinky, ort

Američtí vědci se snaží rozlousknout, co předcházelo smrti matky se synem. Na tom by patrně nebylo nic divného, kdyby však oba nebyli po smrti již téměř 300 let. Mumifikovaná těla nyní čeká virtuální pitva, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci zkoumali 300 let staré mumieVideo: Reuters

 
Článek

Mumifikované ostatky osmatřicetileté Veroniky Orlovitsové a jejího syna Johanna za sebou mají velmi dlouhou cestu. Vědci je totiž do nemocnice Global Medical Center v kalifornském Orange Country převezli až z Maďarska. Právě z tohoto evropského státu ostatky pocházejí.

Vědci je objevili v roce 1994 společně s více než 250 dalšími těly. Všechna byla pohřbena pod kostelem ve městě Vác.

Mnoho ostatků patřilo dětem

Maďarským vědcům zamotalo hlavu především to, proč vůbec tolik lidí zemřelo a proč mezi mrtvými bylo tolik malých těl. Konečně i synovi, který putoval na testy do Orange Country, byl v době úmrtí odhadem pouhý rok.

Protože s analýzou nedokázali maďarští vědci pokročit ani po dvaceti letech, obrátili se na své americké kolegy. Ti matku i syna, kteří byli k expertíze zaslány, již podrobili magnetické rezonanci – to má pro ně být v podstatě virtuální pitva, jak sami říkají.

V nadcházejících týdnech budou následovat další testy. I pomocí magnetické rezonance a skenování ostatků ze všech možných úhlů chtějí vytvořit virtuální modely obou postav. Předpokládá se, že dvojice zemřela na tuberkulózu.

„Nyní můžeme najít všechny odpovědi – jaký byl jejich život a co přesně stálo za jejich smrtí. Nebyla žádná antibiotika, očkování,“ prohlásila maďarská antropoložka Ildikó Szikossyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám