Hlavní obsah

Vědci přeměřili Mariánský příkop, nejhlubší místo na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci provedli zatím nejpřesnější měření nejhlubšího místa na povrchu Země. Podle zjištění Střediska pro pobřežní a námořní kartografii (CCOM) se bod v Mariánském příkopu v severním Pacifiku nachází v hloubce 10.994 metrů, uvedla rozhlasová stanice BBC.

Článek

Američtí vědci provedli zatím nejpřesnější měření nejhlubšího místa na povrchu Země. Podle zjištění Střediska pro pobřežní a námořní kartografii (CCOM) se bod v Mariánském příkopu v severním Pacifiku nachází v hloubce 10 994 metrů. Oznámila to dnes rozhlasová stanice BBC.

Rekordní hloubka Mariánského příkopu, který leží u Mariánských ostrovů nedaleko ostrova Guam, není žádným překvapením. Místo bylo prozkoumáno už několikrát, ale údaje o maximální hloubce dosud nebyly přesné, pohybovaly se zhruba mezi 10 911 a 11 034 metry. Experti CCOM provedli měření pomocí speciálního plavidla s přístrojem mapujícím dno pomocí odrazu zvukových vln.

Američané prozkoumali celý příkop dlouhý 2500 kilometrů a kromě nejhlubšího bodu známého pod jménem "Challenger Deep" změřili další extrémně hlubokou lokalitu "HMRG Deep" s hloubkou 10 809 metrů.

Mariánský příkop se nachází na rozhraní dvou zemských desek - Pacifické a Filipínské. Jeho výzkum má velký význam pro určování dynamiky a četnosti podmořských zemětřesení. Na dno příkopu se zatím vydali jen dva lidé, výzkumníci Don Walsh a Jacques Piccard v batyskafu Trieste v roce 1960. V nejbližší době chtějí jejich misi zopakovat hned čtyři americké týmy s pomocí speciálních ponorek.

Zatímco ale Walsh s Piccardem se před půlstoletím vydali prakticky do neznáma, jejich následovníci budou mít už po ruce přesné mapy mořského dna, uvedla BBC. Přesto je ale podle odborníků zájem lidí o zmapování mořského dna nedostatečný. Jen pět procent je zachyceno stejně podrobně, jako například povrch Měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám