Hlavní obsah

Vědci: poznáme Alzheimera už před prvními příznaky

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě dříve, než se u lidí projeví první příznaky Alzheimerovy choroby, je možné tuto nemoc rozpoznat pomocí tzv. biomarkerů. Informovali o tom američtí vědci tento týden na odborném kongresu na Havaji.

Foto: Profimedia.cz

Scan lidského mozku

Článek

Dosud se Alzheimer pozná pouze pitvou mozku; léčí se teprve poté, co pacient silně zapomíná a není schopen samostatně opakovat běžné denní úkony. Nová diagnostika, vycházející mj. ze scanů mozku, při nichž je možné objevit počínající změny, tzv. plak, a ze sledování biologických ukazatelů jako analýzy páteřního moku, dokáže s vysokou pravděpodobností rozpoznat začínající nástup nemoci zhruba deset let před prvními příznaky.

„Je to obrovský pokrok,“ řekl John Morris z Washingtonovy univerzity v St. Louis listu International Herald Tribune. Zatímco dnes nemůže lékař ani při prvních potížích pacientovi s jistotou říci, zda má skutečně Alzheimera a jeho stav se bude zhoršovat, zda má před sebou ještě několik let beze změny nebo zda potíže vymizí, nová diagnostika mu potvrdí skutečnost.

Ronald Peterson z Mayo Clinic v Minnesotě poznamenal, že to na lékaře i na pacienta klade větší nároky, ale umožní díky včasné léčbě konečné stádium nemoci oddálit. Očekává, že počet diagnostikovaných stoupne dva až třikrát.

„Zatím nebudeme novou diagnostiku příliš šířit,“ řekl Murali Doraiswamy z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně. „Chceme, aby farmacie napřed objevila účinné léky, než budeme moci tolika lidem říci, že mají tuto zhoubnou nemoc, a současně jim dát účinné léky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám